Fordulat küszöbén? – Az Európai Unió választások előtt címmel tartott teltházas rendezvényt az MCC pécsi képzési központja. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója Gát Ákos Bencével, a brüsszeli MCC európai uniós ügyekért felelős vezetőjével beszélgetett.

Bauer Bence emlékeztetett, ha az európai politikát figyeljük, 2011 óta folyamatosan támadások érik Magyarországot, melyek sokszor egyéni hatalmi játszmák eredményei. Ezeket a konfliktusokat egyértelműen befolyásolja az Európai Parlament összetétele, így nem mindegy kik ülnek az intézmény székein. Hozzátette: „2018-tól kezdődően egy olyan balliberális többség uralja az Európai Parlamentet, melynek hozzáállása Magyarország számára számos tekintetben elfogadhatatlan.”

Gát Ákos Bence úgy látja, több nagy tagország kis delegációja még mindig szimpatizál a magyar politikával, ugyanakkor az országonként rendkívül eltérő választási szabályok miatt olyan, egyébként súlytalan elemek kerülnek az Európai Parlementbe, melyek nagyon hangosak, s így ők fújják a passzát szelet, aminek következtében a nagyobb pártok is kénytelenek mögéjük állni, az aktív médiajelenlétük miatt.

A szakértők úgy látják, fontos lenne, hogy olyan vezetők álljanak az unió élén, akik az összeurópai érdekek mentén irányítják a folyamatokat. Gát Ákos Bence bírálta az európai egyesült államok koncepcióját: „Nem lehet megoldás az, hogy minden hatalmat elvesznek a tagországoktól és Brüsszelben összpontosítanak. Ennek az lesz a következménye, hogy a sokszor egyéni érdekek mentén megalkotott ideológiát erőltetnek rá a tagállamokra.”

Bauer Bence szerint Németország továbbra is Európa vezető hatalma, ugyanakkor Helmut Kohl óta nem látunk olyan politikust, aki erős kézzel tudná irányítani a szövetségi államot és Európát. Kiemelte, Magyarország és Németország számos szállal kötődik egymáshoz. Ezért is szem előtt kell tartani, hogy Németországban jelenleg rengeteg társadalmi krízis van jelen, ami ránk is kihat.

Gát Ákos Bence úgy tapasztalja, Brüsszelben egy olyan erőszakos progresszív irányzat van jelen, amivel, ha valaki nem tud azonosulni, annak ajtót mutatnak. A konzervatív értékek már-már szitokszónak számítanak.

A beszélgetés után az előadók számos közönségkérdésre is válaszoltak a pécsi rendezvényen.