2024. május 15-én az MCC szegedi központjában tartottak pódiumbeszélgetést "Egy változó ország – Milyen szerepet játszik Németország Európában?" címmel.

Németország, az EU legnépesebb országa, jelentős befolyással bír az európai döntéshozatalban, de a jelenlegi német kormány komoly gazdasági, politikai és társadalmi nehézségekkel küzd, amelyek közül az egyik legmegosztóbb a kormány migrációs politikája, jelentette ki Dr. Gerhard Papke, a Magyar–Német Társaság elnöke és az észak-Rajna-vesztfáliai tartományi parlament korábbi alelnöke. A szegedi pódiumbeszélgetésen az előadó Bauer Bencével, Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójával és Henning Saßenrath-tal, az MCC vendégelőadójával beszélgetett.

A társadalmi problémák közül kiemelte a Németországba bevándorló, nagyszámú muszlim közösség társadalomformáló hatását, kiemelve olyan konkrét eseteket, mint a hamburgi muszlim tüntetések vagy, saját tapasztalatként, a berlini otthona közelében álló zsinagóga megtámadása. Dr. Papke hangsúlyozta, hogy ez egyik legfőbb problémaként azt látja, hogy Németországban a társadalomban kismértékben jelen lévő antiszemitizmust a betelepülő muszlimok hatása felerősíti, komoly társadalmi problémákat szítva ezzel.

Megjegyezte, hogy függetlenül attól, hogy sok támadás és fenyegetés éri emiatt, kitart amellett, hogy a magyar migrációs politika követendő példa, és ezen az úton kezelhető az Európára nehezedő migrációs nyomás.