2024. május 14-én Chaim Noll, német-izraeli újságíró és író az MCC Magyar-Német Intézetének meghívására tartott előadást Budapesten. Noll "Antiszemitizmus Németországban" című előadásában a Németországban ma eluralkodó antijudaizmus jelenségét vizsgálta, és kitért a német bal- és jobboldali politikai spektrumban, valamint az iszlamista táborban tapasztalható zsidógyűlöletre. Az előadást követő pódiumbeszélgetésen, amelyre a Scruton Kávéházban került sor, mintegy 50 fő vett részt. A beszélgetést Reinhard Merkel, a Hamburgi Egyetem büntetőjog és jogfilozófia professzora moderálta. Az eseményt Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója nyitotta meg, aki beszédében kitért az elmúlt évek antiszemita bűncselekményeinek aggasztó növekedésére Németországban - különösen az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus kitörése óta. Bauer párhuzamot vont a magyarországi és németországi helyzet között is, mivel hazánkat a nemzetközi sajtóban többször érte már az antiszemitizmus vádja, holott itt Németországgal ellentétben az antiszemita bűncselekmények száma elenyésző, és az elmúlt hónapokban nem voltak Izrael-ellenes tüntetések.

Chaim Noll előadását Izrael megalapításának 76. évfordulójára való utalással, valamint saját, Magyarországgal és Budapesttel kapcsolatos élményeivel nyitotta meg, amelyeket még fiatal NDK-s állampolgárként szerzett. Ezután röviden elemezte az európai antiszemitizmus történelmi fejlődését. Az előadás központi témája azonban nem a történelmi, hanem az "új antiszemitizmus" volt - annak számtalan formájával a mai Németországban. Noll szerint a hagyományos baloldali és jobboldali antiszemita gondolkodási minták és zsidóellenes narratívák a mai napig is léteznek Németországban. Ezeket a mintákat a világháború utáni időszakban mind Nyugat- mind Kelet-Németországban szigorúan elítélték, így azok a társadalom elsöprő részében is elutasításra találtak. Ennek ellenére az antiszemitizmus az elmúlt évtizedekben jelentősen erősödött Németországban és Nyugat-Európában. A németországi antiszemitizmus újjáéledése azonban egy váratlan és máig alábecsült irányból érkezett: Nem a hagyományos baloldali vagy akár jobboldali antiszemitizmus újjáéledése a hajtóerő, hanem az úgynevezett "importált antiszemitizmus", amely a muszlim országokból érkező számos migrációs hullámmal került Németországba és Európába. Noll szerint problémát jelent, hogy a német politika még mindig nem foglalkozott őszintén ezzel a jelenséggel.

A német-izraeli újságíró kifejtette, hogy a zsidóság hanyatlása és az antiszemitizmus növekedése a történelem folyamán mindig figyelmeztető jel volt az adott társadalom általános visszafejlődésére. Noll valószínűtlennek tartja a zsidó élet reneszánszát Németországban és Nyugat-Európában, mivel a németországi zsidó közösségek folyamatos elvándorlása és elöregedése borús képet fest a jövőről. Mindazonáltal Noll nem adta fel teljesen a reményt: Véleménye szerint a történelem is bizonyította, hogy a zsidóság ellenálló, és Izrael állam létezése ma politikai mentőövet jelent a világ összes zsidója számára.

Noll előadását a Merkel professzorral folytatott pódiumbeszélgetés követte, amelyet a közönség kérdései számára is megnyitottak.