2024. május 13-án az MCC Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködésért és a Magyar-Német Társaság a Német Szövetségi Köztársaságban „Németország és Magyarország párbeszédben” címmel közösen szervezett rendezvénysorozatot, amelynek keretében Dr. Bauer Bence intézetigazgató tartott előadást a közelgő önkormányzati és európai választásokról. Az előadást és az azt követő beszélgetést Dr. Gerhard Papke, a Német-Magyar Társaság elnöke moderálta.

Az online térben több mint 50 online érdeklődő vett részt Németországból, Ausztriából és Magyarországról. A helyszínen további érdeklődő közönség hallhatta az előadást.

A bevezetést követően moderátor néhány bevezető szava után Bauer Bence a magyar választójog sajátosságainak rövid ismertetésével kezdte előadását, majd bemutatta a hallgatóságnak a budapesti főpolgármester-választás és az európai parlamenti választás jelöltjeit.

A Fidesz és az ellenzék között berögzült kötélhúzást most komolyan felrázta egy új arc a politikában, Magyar Péter felemelkedése. Az még nem világos, hogy ez konkrétan mit jelent majd a választások szempontjából. Bauer Bence az európai parlamenti választások új konfliktuspontjait is elemezte. Magyarországon például sokkal fontosabb az európai választások tényleges eredménye, mint Németországban, ahol gyakran úgy tűnik, hogy csak a választási kampány számít.

Az előadást a közönség online és a helyszínen is konkrét kérdéseket tehetett fel a témával kapcsolatban.