2023. november 24-én a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért az MCC békéscsabai központjában tett látogatást, ahol egy este erejéig a magyar-német kapcsolatok kerültek terítékre. A pódiumbeszélgetés a jelenlévő közel 40 érdeklődőnek adott betekintést a magyar-német kapcsolatok jelenlegi erősségeibe és kihívásaiba.

Az eseményt Mittag Mónika, az MCC békéscsabai központjának vezetője moderálta, aki a magyar-német politikai és gazdasági kapcsolatok alakulásáról kérdezte a két meghívott szakértőt: Bauer Bencét, a Magyar-Német Intézet igazgatóját, valamint Sebestyén Gézát, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetőjét. A beszélgetést követően a hallgatóság tehette fel kérdéseit az előadók számára.

Sebestyén Géza hangsúlyozta, hogy Németország jelentőségét az összeurópai gazdaságban nem lehet lebecsülni, ezért az európai politika minden berlini döntést aggódva figyel. Ezeknek a döntéseknek különösen Magyarországra nézve lehetnek messzemenő következményei, hiszen az ország külkereskedelmének mintegy harmadát Németországgal bonyolítja le, és a német gazdaság számára fontos beszállító cégekkel rendelkezik.

Ezért aggasztó, hogy Németország gazdaságpolitikáját egyre inkább ideológiai megfontolások befolyásolják, ami kétséges eredményekhez vezet - tette hozzá Bauer Bence, utalva többek között az atomerőművek bezárására, amelyet Európa nagy része nem támogat. Németország sok tekintetben lassul, és különösen keményen küzd az elmúlt évek válságainak következményeivel is. A német munkaerőpiac még mindig nem heverte ki a koronavírus okozta válságot, és az elmúlt évtizedek migrációs politikája mára inkább teherré vált, mint a szűkülő munkaerőpiac szabályozásának eszközévé. Az ukrajnai háború által kiváltott energiaválság most még nehezebbé teszi a helyzetet. A magyar-német viszony azonban különösen szenved attól, hogy a németek ahelyett, hogy nyílt diskurzust folytatnának más országok kormányaival, és gazdasági nyomásgyakorláshoz folyamodnának, inkább a véleményüket akarják exportálni.

Bauer Bence azonban hozzátette, hogy Németország és Magyarország ezeréves közös történelemmel és szoros kulturális kapcsolatokkal rendelkeznek, és ez olyan alap, amelyre lehet építeni. A szakértők összességében egyetértettek abban, hogy minden aggodalmuk ellenére is bizakodva tekinthetnek a jövőbe, és hogy a szoros kulturális és gazdasági kapcsolatoktól hosszútávon a magyar-német kapcsolatok erősödését várják.