A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézete és a Magyar-Német Baráti Társaság a Németországi Szövetségi Köztársaságban augusztus 6. és 10. között második alkalommal rendezte meg a Magyar-Német Nyári Tábort Révfülöpön, az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktáborban.

A Balaton már 1989 előtt is fontos találkozási pont volt a magyar-német kapcsolatok történetében. A tó a Német Demokratikus Köztársaság fennállása alatt szinte az egyetlen lehetőséget kínálta arra, hogy a szétszakított nyugatnémet és keletnémet családok találkozzanak. Az NDK turistái az 1960-as évek végén fedezték fel a Balatont, de mind a mai napig szívesen járnak a Balatonhoz, sokan egész nyarakat töltenek itt vagy akár saját nyaralót vásárolnak.  

A táborban 22 német és magyar fiatal vett részt, akik érdeklődnek a két ország jövője iránt. A program során lehetőség adódott egymás megismerésére, egymás meghallgatására, és különösen az európai együttműködéssel, jogokkal, kötelességekkel és felelősséggel kapcsolatos közös vonások és különbségek mentén történő beszélgetésre, eszmecserére.

A nyári tábor egyik célja, hogy a német résztvevőknek megmutassa, mi is lakozik valójában a németországi média Magyarországról szóló negatív szalagcímei mögött, a magyar résztvevőknek pedig prezentálja, hogyan épül fel Németország, és mi minden rejlik pontosan a szövetségi államban, azon túl amit már mindenki ismer: Sör, perec, Oktoberfest, Angela Merkel, Willkommenskultur, a német pontosság és a többi legismertebb sztereotípia. A szakmai tudástranszfer mellett a program legfontosabb eleme kapcsolatteremtés. Hiszen a közös jövő egy a közös Európa érdekében, nemcsak Brüsszelben, hanem a Balatonnál is formálódhat és formálódik is.

Táborunk vasárnap a "Magyar-német- kapcsolatok, közös és eltérő felelősségek Európáért" című panelbeszélgetéssel kezdődött, amelynek résztvevői Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója, Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Dr. Gerhard Papke, a Magyar-Német Baráti Társaság elnöke voltak. A beszélgetés Bauer úr és Papke úr input előadásával kezdődött, amelyet részletes beszélgetés követett. Az első szakmai program után a résztvevők magyar-német táncházban vettek részt Gölcz Mira, a Budakeszi Német Nemzetiségi Iskola igazgatója vezetésével.

Augusztus 7-én Jakov Devcic, a Konrad Adenauer Alapítvány szerbiai és montenegrói igazgatójának előadásával kezdődött a napunk. Devcic úr bemutatta az EU bővítési politikájának kihívásait, és hangsúlyozta, hogy a célok ezen a politikai területen több tényezőtől függenek. A délelőtt folyamán a résztvevők újságírói workshopon vehettek részt Horváth Ágnes, az MTVA szerkesztő-újságírója és Kohán Mátyás, a Mandiner újságírója vezetésével. A workshop során a diákok azt a feladatot kapták, hogy különböző német médiaszolgáltatók szemszögéből fogalmazzanak meg megfelelő üzeneteket. Délután egy izgalmas beszélgetésre került sor Dr. Mráz Ágoston, a Nézőpont Közvélemény-kutató Intézet igazgatója és Dr. Gerhard Papke részvételével, melynek témája: „Mit gondolnak a magyarok? Gazdaság, család, migráció” volt. A beszélgetést Bauer Bence moderálta.

Augusztus 8-án a napot egy rövid túrával indítottuk a Tóti-hegyre, majd Sofia van der Vegt, a Magyar-Német Baráti Társaság ügyvezető igazgatójának workshopjával folytattukt, ahol a résztvevők egy 2033-as Európai Tanácsi ülést szimuláltak, ahol az energiafogyasztás és a biztonság volt a legfontosabb és legnagyobb kihívást jelentő kérdés. Délután Dr. Gajdos-Frank Katalin, a Budaörsi Jakob Bleyer Helytörténeti Múzeum igazgatója volt a vendégünk, aki a magyarországi kisebbségek helyzetéről tartott előadást, különös tekintettel a magyarországi német kisebbségre. Ezt követően a Győri Kékfestő Műhely munkatársainak jóvoltából a résztvevők minden fontos információt megtudhattak a kékfestő technikáról, amellyel a magyarországi németek népviseletét díszítették annak idején, és maguk is díszíthettek táskákat kékfestő technikával.

Augusztus 9-én Kocsev Bence, a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményi munkatársa a hálózatépítés kapcsán mutatta be az alapítvány munkáját és Habsburg Ottó örökségét. Ezt követően Ökrös Mátyás tartott előadást az Európai Parlamentben folyó munkáról egy magyar európai parlamenti képviselő szemszögéből. Délután visszajelzéssel és összegzéssel zártuk táborunkat.

A tábor programja több előadást és workshopot is magában foglalt a két ország közös kihívásairól és a köztük lévő különbségekről. Mivel a magyar-német kapcsolatokat nem lehet európai kontextus nélkül vizsgálni, sok szó esett az Európai Unió jövőjéről, az európai parlamenti választások kilátásairól és a bővítési politikáról.

A résztvevőknek az előadások során lehetőségük volt beszélgetést kezdeményezni és kérdezni az előadóktól. A szakmai programok mellett természetesen a szórakozás sem maradhatott el: A röplabdától a vitorlázáson át az evezésig sokféle sportot kipróbálhattak a táborozók, és természetesen az esti karaoke és táncos mulatság sem maradhatott el.

Ezúton szeretnénk megköszönni a kikötő és a Scruton étterem munkatársainak, hogy ilyen jól éreztük magunkat Révfülöpön, és várjuk, hogy 2024 nyarán újra találkozhassunk ugyanitt!