Július 27. és 29. között az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért interaktív standdal képviseltette magát az MCC Feszten. Ennek keretében július 28-án, pénteken került sor a "Németország első kézből - migráció, társadalom, politika" című angol nyelvű panelbeszélgetésre. Meghívott szakértőink Prof. Dr. Susanne Schröter, a frankfurti Goethe Egyetem professzora, Prof. Dr. Michael Sommer, az oldenburgi Carl von Ossietzky Egyetem professzora, Prof. Dr. Oliver W. Lembcke, a bochumi Ruhr Egyetem professzora, valamint Dr. Avraham Weber, a CUNY Brooklyn College oktatója voltak. Az eseményt Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója moderálta.

Schröter professzor bevezető előadásában a Németországban uralkodó kultúrpolitika és politikai ideológia alapelveivel foglalkozott. Először is, véleménye szerint a német politika nemcsak saját országáért, hanem az egész világ sorsáért felelősnek és elszámoltathatónak érzi magát. Másodszor, az országban nagy átalakulás zajlik az identitáspolitika, a kisebbségpolitika és a klímapolitika javára, amely hozzájárul a német gazdaság zsugorodásához. Harmadszor, Németország migrációs politikájával elszigetelődött az EU-ban, és olyan radikális álláspontot képvisel, amely a migráció ellenőrzését az emberi jogok megsértésének tekinti. Mindez hosszútávon integrációs problémákhoz vezethet, hiszen sokan még a migránsok foglalkoztatását is önkéntes döntésnek tekintik, így nő a munkanélküliek és a szociális rendszert terhelők száma. 

Az ezt követő panelbeszélgetésen Schröter a német társadalomban a migrációs válsággal kapcsolatban uralkodó vitákról, az iszlámmal való értékkonfliktusokról, a párhuzamos társadalmakról, a szegregációról, valamint az ország elhagyására jogilag kötelezett migránsok nem megfelelő kitoloncolásáról beszélt.

Sommer professzor bírálta azt a mérgező társadalmi klímát, amely megakadályozza a migrációról szóló párbeszéd komoly megvitatását, ugyanakkor hozzájárul az AfD megerősödéséhez, amely köré minden más párt tűzfalat próbál építeni. Németországban nagyon nehéz elérni a baloldalon kívüli pártok cselekvőképességét. Sommer azonban kifejezetten pozitívnak értékelte Németország jövőjét, hiszen egy erős, robusztus demokratikus társadalomról van szó.

Lembcke két tendenciát ismertetett a német pártrendszerrel kapcsolatban: a politikai pártok növekvő polarizációját és a pártrendszer széttöredezettségét. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a néppártok már nem tudnak válaszokat adni az emberek többségének problémáira. A kormánykoalíciók matematikailag garantálnák ugyan a többséget, de ideológiailag elveszítik a választók bizalmát az ellentmondásos összetételük miatt.

Weber hangsúlyozta, hogy Németország túl fog jutni a válságon, de fel kell dolgoznia saját múltját, és túl kell lépnie nemzeti történelmi traumáján. Weber szerint a múlt nem lehet ok arra, hogy ne beszéljünk nyíltan a jelenlegi problémákról - reflektálva ezzel a bevándorlók által importált antiszemitizmusra is. A vita többi része az integráció lehetőségei körül forgott. A panelisták szerint a migránsoknak olyan kulturális lehetőségeket kell kínálni, amelyek pozitív és nem negatív képet adnak nekik Németországról. Weber azt is hangsúlyozta, hogy Németország csak az orosz-ukrán háborúval nyerte vissza geopolitikai tudatosságát. Véleménye szerint az országnak egy hosszútávú stratégiára lenne szüksége a következő 15 évre, és egyúttal koncepcióra az illegális bevándorlás kezelésére.

Végül Lembcke professzor a Kereszténydemokrata unióról beszélt, akik véleménye szerint elvesztették identitásukat. Hiányoznak köreikből azok a fiatal, feltörekvő politikusok, akik az urbánus környezetben kihívóként léphetnének fel a Zöldek ellen, és akik megszólíthatnák a fiatal, diplomás szavazókat. Ugyanakkor a hagyományos konzervatív szavazók számára sem tudnak már újat kínálni. Így az ellenzéki szerepük ellenére jelenleg alig nő a támogatottságuk. Hozzátette, hogy Németország keleti részét még mindig az NDK összeomlása utáni mély trauma jellemzi. Ezek a képviseleti hiányosságok az AfD-nek kedveztek.

A mintegy 60 fő előtt zajló panelbeszélgetés a közönség kérdéseivel és élénk vitával zárult.