A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért 2023. július 19-23. között a Erdélybe utazott, a székelyföldi Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen a Bálványosi Szabadegyetemen, ismertebb nevén Tusványoson. Az utazáson kollégáink mellett három német vendég kísérte el: Wolf Illner, alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai tanácsadója, René Nehring újságíró, a Preußische Allgemeine Zeitung főszerkesztője, valamint Frank Spengler, a Magyar-Német Intézet tanácsadója. Vendégeink a Mathias Corvinus Collegium (MCC), az Alapjogokért Központ és a Depo közös színpadján vettek részt pódiumbeszélgetésen, amelyet kutatási koordinátorunk, Böhm Márton vezetett.

Július 20-án a „Once a role model, now left behind? Germany under the miscroscope” című panelbeszélgetésen vendégeink a németországi társadalmi helyzetről, a politikai folyamatokról és az ország orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállásáról beszélgettek. A panelbeszélgetés résztvevői szót ejtettek Németország erősségeiről és gyengeségeiről, a közlekedésilámpa-koalíció eddigi teljesítményéről, a kereszténydemokraták, valamint a jobboldali nacionalista Alternatíva Németországért (AfD) szerepéről. Emellett szóba kerültek az energia- és a menekültpolitika kérdései is.

Július 21-én Frank Spengler részt vett egy további - Steiner Attila, energia- és klímaügyi államtitkárral és Litkei Mátéval, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatójával közös - panelbeszélgetésen is, amelynek címe „Energeopolitics” volt.

A szakmai látogatói program keretében a német vendégek csütörtökön Tusnádfürdőn Sándor Tamással, Kovászna Megyei Tanács elnökével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Háromszéki Regionális Szervezetének elnökével és volt román parlamenti képviselővel találkoztak. A találkozó alkalmával az erdélyi és a romániai magyar kisebbségpolitika 1990 óta aktuális kérdéseiről, lehetőségeiről és problémáiról beszélgettek. Ezen túlmenően az Infotér által rendezett esti fogadáson a magyar politikai és társadalmi élet különböző személyiségeivel találkozhattak vendégeink.

Pénteken délelőtt Sepsiszentgyörgyön Vargha Fruzsina, a város alpolgármestere vezette körbe vendégeinket a városban, többek között a Székely Nemzeti Múzeumban. Ezt követően delegációnk meglátogatta Dénes Elődöt, a szentgyörgyi magyar református erődtemplom lelkipásztorát.

Brassóban a delegációnak lehetősége nyílt Brassó Megyei Demokratikus Fórumának elnökével, Bernhard Heigllel és Ralf Sudrigeannal, a Brassói Allgemeine Deutsche Zeitung szerkesztőjével találkozni. Egy közös beszélgetés során az erdélyi és romániai német kisebbség helyzetéről és gondjairól nyílt lehetőség német vendégeinknek eszmét cserélni és a magyar kisebbségpolitikához képest eltérő nézőpontokról és fejlesztési lehetőségekről tárgyalni a helyiekkel. Dr. Frank-Thomas Ziegler, a brassói Honterus Evangélikus Egyházközség sajtószóvivője, az erdélyi szász kisebbség tagja megmutatta delegációnknak a híres brassói Fekete templomot, és betekintést nyújtott a régió sokszínű vallási életébe és történelmébe. A péntek délutánt a Beit Israel neológ zsinagógában tett látogatás és a brassói zsidó közösség rabbijával folytatott közös megbeszélés zárta.

Az utazás fénypontja Orbán Viktor magyar miniszterelnök hagyományos szombat délelőtti - idén „Tusványos 32 - A béke ideje” címet viselő - beszéde volt, amelyet Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével és Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével folytatott panelbeszélgetés követett. Délután a miniszterelnök részt vett az MCC új, székelyföldi képzési központjának és nyári táborának megnyitóján Veresszéken, Kászonjakabfalva közelében. A megnyitó során Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi és magyarországi diákokkal találkozott. A találkozó alkalmával az európai politika kihívásairól, a magyar nemzeti szerepvállalás lehetőségeiről, a politikusi lét sokrétűségéről, valamint a miniszterelnök könyvekről és filmekről alkotott véleményéről esett szó.

Az eseménydús program után, amely a tusnádfürdői Tusványos fesztiválon, valamint a sajátos erdélyi német-magyar és román-magyar kultúra számos meghatározó helyszínén keresztül vezetett, az intézet csapata és a német vendégek vasárnap indultak vissza Budapestre és Németországba.