A Németország és Magyarország párbeszédben rendezvénysorozat keretein belül a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete és a Németországi Szövetségi Köztársaság Magyar-Német Baráti Társasága 2022. március 17-én a magyarországi választások témájáról tartott közös online előadást, amelyen közel 60 főt köszönthettünk.

A rendezvényt Gerhard Papke, a Magyar-Német Baráti Társaság elnöke nyitotta meg, aki bevezetőjében nemcsak a magyarországi választásokra, hanem az ukrán–orosz háború Magyarországra gyakorolt hatásaira is kitért. Beszélgetőpartnere a Magyar-Német Intézet igazgatója, Bauer Bence volt, aki először az első szabad választástól kezdve napjainkig rövid áttekintést adott a magyarországi országgyűlési választásokról. Bemutatta ezen kívül a magyar választási rendszert, valamint betekintést nyújtott a jelenlegi magyar politikai helyzetbe.

Az ukrán–orosz háború aktualitása miatt Bauer Bence kitért arra is, hogy Magyarország fontos szerepet játszik az ukrajnai menekültek befogadásában, és hangsúlyozta, hogy a magyarok szívesen segítenek a menekültek ellátásában, amelyet többek között a különböző segélyszervezetek munkája is bizonyít. Megemlítette továbbá a 2015-ös menekültválságot is, és kiemelte a különbségeket a mostani helyzethez viszonyítva. Ezenkívül a magyar kormány és az ellenzék álláspontjait is kifejtette a háborúval kapcsolatban.

Ezután a miniszterelnök-jelöltekről folyt tovább a beszélgetés, illetve az ellenzéki összefogás létrejöttét és pártjait, valamint a kormánypárt 12 évi munkáját mutatta be Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója.

A közönség részéről rengeteg kérdés merült fel, többek között, hogy mi várható a gazdaságban egy esetleges kormányváltás esetén, valamint, hogy milyen irányba fejlődhet a visegrádi országok kapcsolata. A kérdések megválaszolásánál Bauer Bence kitért a magyarországi kisebbségpolitikára is, és ezáltal a magyarországi nemzetiségek erős képviseletére.