2021. március 16-án Fodor Kinga, intézetünk projektmenedzsere tartott online előadást az Mathias Corvinus Collegium diákjainak a németországi ösztöndíjakról. Intézetünk egyik fő missziója a tehetséggondozás, így fontosnak tartjuk, hogy a hallgatókat tájékoztassuk a németországi hallgatói mobilitási lehetőségekről, és támogassuk őket a pályázat során felmerülő kérdésekben.

Kinga először a Magyar-Német Intézetet mutatta be a hallgatóknak, majd felsorolt öt érvet, amiért érdemes Németországban tanulni. Mivel ő maga is végzett tanulmányokat Németországban, és több ösztöndíjat is elnyert, saját tapasztalatairól is be tudott számolni. Elsőként a Német Felsőoktatási Csereszolgálatot (DAAD) ösztöndíjait emelte ki, ennek során kitért a három-négy hetes nyári egyetemekre, majd a graduális, valamint a kutatói ösztöndíjakra. Mivel korábban a DAAD-nál projektreferensként, majd megbízott vezetőként végezte munkáját, jelentős tudásra tett szert a németországi lehetőségeket és azok feltételeit illetően.

Ezután kitért a vallási és politikai alapítványok által felkínált ösztöndíjakra, és ezen belül is a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) két ösztöndíját részletezte a magyarországi vonatkozás miatt. Az MCC hallgatója, Kiss Dávid is elmesélte tapasztalatait, ugyanis nemrég a drezdai KAS irodában vett részt szakmai gyakorlaton az MCC Fellowship Program keretein belül. Végül négy németországi szakmai gyakorlati lehetőségekről esett szó: az IPS, a Walter Hallstein, az Europäische Journalisten Fellowship, valamint a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány által felkínált gyakornoki programokról.

Reméljük, nemsokára az MCC-s diákok közül is minél többen kipróbálhatják magukat különböző német szervezetek ösztöndíjasaiként és gyakornokaiként!