2021. december 13-án a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért panelbeszélgetést szervezett Dr. Werner J. Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem emeritus professzorának és az MCC vendégkutatójának részvételével.

Az angol nyelvű rendezvény témája az „Új német kormány – a hárompárti koalíció programja” volt. Az MCC Tas Vezér utcai székházába érkezett mintegy 40 vendég mellett, körülbelül 20 néző követte élő közvetítésen keresztül a beszélgetést, amelyet Dr. Bauer Bence, az Intézet igazgatója moderált.

Patzelt úr az eszmecsere kezdetén világossá tette, hogy a CDU súlyos stratégiai hibákat követett el az elmúlt években. Ezért a konzervatív párt jelentős gyengülése a választásokon – amelynek eredményeként most Olaf Scholz vehette át Angela Merkel hivatalát – nem volt igazi meglepetés. Az sem volt továbbá meglepő, hogy a koalíciós tárgyalások a vártnál gyorsabban haladtak: egyrészt a közvélemény egyértelműen a jelzőlámpa-koalíciót (SPD-Zöldek-FDP) favorizálta, másrészt a Zöldek és az FDP a hosszú évek ellenzékben eltöltött ideje után különösen lelkesek voltak, hogy végre kormányra kerülhessenek.

Arra a kérdésre, hogy melyek a koalíciós megállapodás legfontosabb pontjai, Patzelt úr mindenekelőtt az újonnan felálló kormány klíma- és energiapolitikáját említette. Ezenfelül a migrációs politika szintén a koalíció terveinek egyik központi eleme. Németország továbbra is fenn kívánja tartani befogadó kultúráját (Willkommenskultur), hogy kozmopolita és multikulturális ország maradjon. „A nemzetállamok kora lejárt” - gondolják sokan Németországban, ahol különösen a baloldali-liberális körökben az „Európai Egyesült Államok” gondolata a mérce. Ennek megfelelően a német migrációs- és Európa-politikával kapcsolatos magyar aggodalmak tehát nem alaptalanok – magyarázta Patzelt –, azonban a föderalista elképzelés sok más uniós tagállamban sem talált kedvező fogadtatásra. Németországot így az a veszély fenyegeti, hogy „egyedül marad otthon” Európában.

Ehhez hasonlóan elképzelhetetlenek a koalíció, de különösen a Zöldek gender- és a családpolitikai elképzelései Magyarországon, ahol az anya, apa, gyermek modellhez ragaszkodnak. Patzelt valószínűtlennek tartja, hogy a német gender-politikát Európa többi része magáévá tenné, mivel azt a többség még Németországban is elutasítja. Mindazonáltal a jövő egyik legnagyobb kihívása Németországban minden bizonnyal az energia kérdése lesz. Az atomenergia feladása hatalmas lyukat hagy az energiabiztonságban, amelyet így orosz gázimporttal pótolnak – mondja Patzelt. Ez azonban az Oroszországtól való függőséget növeli, így az ebből fakadó zsarolhatóság valójában ellentmond a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok külpolitikai irányelveinek.

Milyen hatással lesznek az új német kormány intézkedései a Németország és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatokra? Angela Merkel alapvető igénye az volt, hogy baráti kapcsolatokat ápoljon a kisebb közép-kelet-európai országokkal. Patzelt szerint az új kormány Annalena Baerbock külügyminiszterrel kezdetben inkább értékalapú, mint érdekalapú külpolitikát fog folytatni, ami a kapcsolat intenzitásának visszaeséséhez vezethet.

A panelbeszélgetés a CDU iránykeresésének kérdésével zárult. Patzelt az Unió-pártokban a „szellemi munka” bizonyos fokú hiányát diagnosztizálta, mondván, hogy a párt tartalmi megújulása már régen esedékes volt. A politológus professzor Friedrich Merzben bízik leginkább, hogy visszavezeti a CDU-t régi erejéhez.

Ezt követően a közönségnek lehetősége nyílt arra, hogy kérdéseket tegyen fel, és az ezt követő fogadáson kötetlenül folytassa a párbeszédet.

A rendezvény visszanézhető az alábbi linken: