2024. május 29-én Németország közéletéről és Európában betöltött szerepéről tartott előadást Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója a szombathelyi MCC-ben.

Bár csaknem 34 év telt Németország újraegyestése óta, a széttagoltság időszaka nem múlt el nyomtalanul – hangsúlyozta a Magyar-Német Intézet igazgatója szerdán, a szombathelyi MCC-ben. Bauer Bence szerint ma is tetten érhető a néhai NDK és az egykori Szövetségi Köztársaság területén élő lakosság politikai, gazdasági és ideológiai szembenállása.

Németország nemcsak Európa és ezzel az Európai Unió egyik legmeghatározóbb országa, hanem egy olyan állam, amelynek gazdasági hatása jelentős hazánkra. Ezért fontos tudnunk az ott zajló politikai, gazdasági és társadalmi folyamatokról, így felkészültebbek lehetünk az előttünk álló időszakra nézve – mondta az igazgató. Bauer Bence meglepő adatokkal világított rá arra, hogy a koronavírus járvány milyen súlyos hatással volt Németországra. Voltak oktatási intézmények, melyekben még 2022 nyarán sem állt vissza jelenléti oktatás.

Az előadó rávilágított a migrációs helyzet okozta demográfiai válságra is. Grafikonok segítségével mutatta be a szombathelyi közönség számára, milyen ütemben változik a német „őslakosság” és a bevándorló hátterű lakosság aránya. Bauer Bence úgy látja, a jelenlegi kormánykoalíció mögött nem áll valódi társadalmi támogatás. Ennek megfelelően a következő választások során, az utóbbi időszakban előretörő CDU/CSU-ra és az AfD-re érdemes figyelni, ezek a pártok jelentős támogatást szereztek a közvéleménykutatások szerint.

Az este során elhangzott információk valódi párbeszédre hívták a szombathelyieket, akik a prezentációt követően kérdések egész sorát intézték Bauer Bencéhez.