2024. május 28-án Németország közéletéről és Európában betöltött szerepéről tartott előadást Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója a zalaegerszegi MCC-ben.

Európa vezető gazdasági hatalma immár hosszabb ideje politikai, valamint - a hétköznapi diskurzust meghatározó - témák mentén is erősen polarizálódik. A társadalmat és a vitákat megosztja a migráció, az orosz-ukrán háború, a klímapolitika vagy a gender kérdéskörei. Ezzel kapcsolatban Bauer Bence kiemelte, immár nem csak a legfrissebb német statisztikák és felmérések mutatják ki egyértelműen a polarizációt, az a hétköznapokban is megfigyelhető.

Az igazgató felhívta a figyelmet, a német média hamis képet fest Magyarországról, amelynek kellő körültekintés hiányában olyan hasznos és valódi európai értékek eshetnek áldozatául, mint a testvérvárosi programok vagy a befektetési bizalom. A német befektetők szerencsére még mindig jónak érzik a magyarországi befektetési lehetőségeket, viszont a napjainkra jellemző bizonytalanságban fontos a konnektivitás elvén többpólusú partnerségre törekedni. Bauer Bence előadásában arra is rávilágított, a szövetségi kormány gyakran a többségi állampolgári akarattal ellentétes szemléletben cselekszik, amelynek következményei a következő, kevesebb mint két év múlva esedékes választásokon is megmutatkozhatnak.

Hogyan gyűrűztek be a német társadalomba a német specifikumokat felülíró mainstream nyugati ideológiák? Milyen kihívások érintik a német gazdaságot? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kapott a mintegy 40 fős zalai közönség.