Amikor egy szerző bejelenti, hogy olyan könyvet kíván bemutatni, amely a kábítószer-fogyasztás, az alattomos merényletek, a homályos szekták, a rejtélyes államügyek, a brutális bandaharcok és a bizarr rögeszmék világával foglalkozik, keveseknek jut eszébe egy, az ókori Rómával foglalkozó könyv. Nagyon tévesen, véli Prof. Dr. Michael Sommer, az oldenburgi Carl von Ossietzky Egyetem ókortörténet-professzora, jelenleg az MCC Német-Magyar Intézetének vendégkutatója: "A rómaiak nem is különböztek olyan rettenetesen tőlünk". A rendezvényt Fonay Tamás nyiltotta meg, az Intézet projektkoordinátora.

A rendezvény keretein belül Prof. Sommer két legújabb kötetét mutatta be „Fekete napok. Róma háborúi Karthágó ellen” és „A Sötét Róma. A rómaiak titkos élete”. Mindkét könyv a koronavírus-járvány ideje alatt készült el és szándékosan olyan közönséget akart megszólítani, amely az „ Asterixen kívül még soha nem került kapcsolatba az ókori Rómával".

A „Fekete napok. Róma háborúi Karthágó ellen” könyvben Sommer részletes és átfogó beszámolót ad az i. e. 264-ben először kitört pun háborúkról egészen Karthágó pusztulásáig, mindeközben tudatosan a mára is koncentrál: e pun háborúk megértése ma is rendkívül aktuális, elvégre rengeteget lehet belőlük tanulni a politikáról. Machiavelli már az „Il Principe” című művében is felkarolta e tekintetben a pun háborúkat.

„A Sötét Róma. A rómaiak titkos élete” című kötetben az ókori rómaiak harsány, fenyegető és nyugtalanítóan ismerős élővilágába nyújt betekintés Sommer professzor. Ebben a könyvében a római társadalom egy sokak számára bizonyára ismeretlen oldalát mutatja be. Gátlástalan politikusokat, minden mesterségben jártas prostituáltakat, erős idegzetű titkosügynököket, zseniális fegyvertervezőket és hidegvérű méregkeverőket mutat be. Az előadás során Sommer professzor ebből a könyvből felolvasta a Nero elleni Pisoniai összeesküvés keletkezéséről és kudarcáról szóló fejezetet. Mindenekelőtt az egyes szereplők személyes érzékenységében ábrázolja az emberi komponenst. Sommernek szövegében sikerül olyan szemléletesen bemutatnia a történelemkönyvek ismeretanyagát, hogy a latin nyelvvizsga tárgya valóban úgy hangzik, mintha az lenne, ami valójában - nevezetesen egy krimi.

Else Jung, a Magyar-Német Intézet munkatársa moderálásával zajlott a pódiumbeszélgetés, amelynek során Sommer professzor kitért a római élet más izgalmas területeire is - például megvizsgálta a szexualitás római megközelítését. A római felsőbb osztály szexuális élete például elsősorban a törvényes szaporodásra koncentrált. Míg a római nők a pudicitia (szégyenkezés) jelszava alatt nőttek fel, addig a fiatal férfiak a férfivá válás és a cursus honorumba való belépés között igen aktívak voltak. Ebben a tekintetben az alsóbb osztályok általában ugyanolyan helyzetben voltak, mint a felsőbb osztálybeli fiatal férfiak bármely életkorban. A továbbiakban megvitatott témák egy jó gengsztersorozat helyszíneire emlékeztettek: kábítószerek, tömeggyilkosságok és titkos kapcsolatok. Az a tény, hogy a Római Köztársaságban létezett egy női méregkeverőkből álló kör, amely éveken át szervezetten, bűnös módon, végzett fiatal férfiakkal, valószínűleg a legtöbb, körülbelül negyven vendég számára ismeretlen volt.

Mi is volt valójában a Római Birodalom, amely a nyugati világot közel ezer éven át a mai napig alakította? Az ókori történetíró, Polibiosz (i. e. 200 körül és i. e. 120 körül) a római politeiát nem monarchikus, nem arisztokratikus és nem is demokratikus politikai berendezkedésként írta le. De mi is volt akkor pontosan ez a Róma? Ezt a kérdést is körbejártuk a beszélgetés során. Sommer professzor azzal érvelt, hogy bár az államrend sarokkövei nem léteztek Rómában, ez aligha vezethetett nagy káoszhoz, hiszen máskülönben Róma nem lett volna képes több mint 700 éven át uralni a Földközi-tenger térségét. Egy bizonyos, nagy volt a társadalmi kohézió.

A rendezvény során sok izgalmas és egyedi történet állt össze a nagy képpé, amely laikusok számára még mindig lehet, hogy nem ad teljes képet, az azonban az ókori Rómát jellemző faktorok természetéből is fakad. Mindennek ellenére Sommer professzornak sikerült megértetni a hallgatósággal, hogy Róma sokkal izgalmasabb volt annál, mint hogy öreg szenátorok fehér köntösben sétálgatnak a Forum Romanumon, a Bazilikák mellett egészen a Kúriáig.