A Magyar-Német Intézet szervezésében november 20-22. között zürichi szakmai tanulmányúton vehettek részt az MCC egyetemi programjának hallgatói. A tanulmányút célja Svájc politikai és gazdasági rendszerének megismerése, valamint a német nyelv anyanyelvi környezetben való gyakorlása volt.

 

A tanulmányi út első napján Lorenz Baumann, a St. Gallen Szimpózium szervező bizottságának tagja találkozott az MCC-s hallgatókkal és mutatta be nekik a szimpózium célját és a jelentkezés feltételeit. A St. Gallen Szimpózium a világ vezető plattformja a gazdasági, politikai és társadalmi fejleményekről szóló generációk közötti viták számára. A szimpóziumot 1970 óta minden év májusában rendezik meg a svájci St. Galleni Egyetemen. A diákokat főleg a jelentkezés feltételei érdekelték, de sok kérdés érkezett a szimpózium általános missziójával kapcsolatban is.

A tanulmányút második programjaként az Ernst&Young vállalat zürichi központjába látotogattak el a hallgatók, ahol a cég magyar munkatársai és HR területen dolgozó kollégái tartottak előadást számukra. Az előadás keretében megismerhették az E&Y működését, valamint azt, hogy hogyan lehet magyar munkavállalóként sikeres karriert építeni a világ egyik vezető nemzetközi tanácsadó vállalatánál.  

A szakmai tanulmányút következő állomása az Eidgenössische Technische Hochschule (ETH)  campusa volt, ahol a Student Project House-ban tehettek látogatást a hallgatók. A Student Project House egy kreatív tér, amely azért épült, hogy az egyetem hallgatói megvalósíthassák saját ötleteiket. Az épület többféle műhelyből (elektrotechnikai, asztalos, számítástechnikai, fémműves) és konferenciateremből áll, ahol a diákok kísérletezhetnek és biztonságos körülmények között tesztelhetik koncepcióikat. A látogatás keretében Dr. Judith Zimmermann, az ETH stratégiai kezdeményezésekért felelős vezetője, valamint Dr. Lucie Rejman, a Student Project House igazgatója mutatták be számunkra az egyetem innovációs stratégiáját és magát a Studen Project House kezdeményezést. Az MCC-s hallgatók megtekinthették az ETH-s hallgatók által eddig megvalósított projekteket, melyek között szerepelt például egy PET palackokat felismerő, begyűjtő és újrahasznosító folyami hajó is.

Következő állomásunk a Zürichi Egyetem Európa Intézete volt, amely az európai jog egyik vezető kompetenciaközpontja Svájcban, így az európai jog és a svájci kereskedelmi jog valamennyi területén tanácsadást, képzést és információs szolgáltatásokat nyújt. Az intézet vezetője, Prof. Dr. Andreas Kellerhals köszöntötte a diákokat, majd munkatársa, Michael Mayer tartott előadást a számukra Svájc és az Európai Unió viszonyáról, elsősorban jogi fókusszal. Az előadás után a hallgatóknak lehetőségük nyílt megtekinteni a jogi tanszék könyvtárát is, amely a modern építészet egyik impresszív képviselője Zürichben.  

Szintén érdekes tényeket tudhattak meg Svájc politikai rendszeréről a hallgatók a Zürichi Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Központjában tett látogatásukkor, ahol Jeronim Perović és Nada Boškovska professzorok fogadták a csoportot és kötetlen beszélgetés keretében a Svácj politikai berendezkedésével és oktatási rendszerével kapcsolatos legkülönbözőbb kérdéseket válaszolták meg a hallgatók számára.

A szakmai tanulmányút utolsó állomása az Avenir Suisse thinktank volt. Az Avenir Suisse egy klasszikus liberális agytröszt, amely Svájc jövőjére összpontosít politikai, gazdasági és társadalmi területeken. A csoportot Dr. Jürg Müller, az Avenir Suisse zürichi igazgatója fogadta, aki a thinktank fő kutatási területeit mutatta be a hallgatók számára egy izgalmas előadás keretében. Az előadás után élénk eszmecsere alakult ki, amelynek keretében mind a magyar, mind a svájci politika górcső alá kerültek.

Az intenzív szakmai program mellett azért maradt elég idő a város látványosságainak felfedezéséra és a svájci sajtfondü kipróbálására is.