thumb_11348_default_small.jpg

Fodor Kinga

Kontakt: kfodor@mcc.hu

Cikkek

2021. 05. 26. 12:32

Nagy oltáskörkép Németországból

Míg Magyarországon szinte már mindenki megkapta az oltást, aki élni szeretett volna a lehetőséggel, úgy tűnik, hogy Németországban csak most indult be igazán az oltási láz: Az elmúlt héten a napi szinten beadott oltások száma rekordot döntött, az egészségügyi miniszter pedig bejelentette, hogy nemsokára eltörlik a január óta érvényben lévő oltási sorrendet. De vajon miért éri mégis folyamatos kritika a szövetségi kormány oltási stratégiáját?
2021. 05. 25. 9:24
Német nemzetiség Magyarországon

Pesthről Ofenen át Wuderschig - magyarországi német emlékhelyek nyomában

A magyarországi németség több évszázados története rengeteg különleges ismert és kevésbé ismert helyet, emléket és persze személyes sorsot őriz. Ebből készített összeállítást a Magyar-Német Intézet munkatársa, Fodor Kinga.
2021. 05. 11. 11:35

Dr. Gerhard Papke előadása

Május 10-én a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért meghívására Dr. Gerhard Papke, a Németországi Szövetségi Köztársaság Német-Magyar Társaságának elnöke tartott zárt körű, vacsorával egybekötött előadást a németországi választások kapcsán.
2021. 05. 11. 11:32

Vortrag von Dr. Gerhard Papke

Auf Einladung des Deutsch-Ungarischen Instituts für Europäische Zusammenarbeit hielt Dr. Gerhard Papke, Präsident der Deutsch-Ungarischen Gesellschaft in der Bundesrepublik Deutschland, am 10. Mai im Rahmen eines privaten Abendessens einen Vortrag über die kommende Bundestagswahl.
2021. 05. 10. 12:28

Forschungsstipendium am Mathias Corvinus Collegium

Das Mathias Corvinus Collegium (MCC) schreibt mit sofortiger Wirkung mehrere Forschungsstipendien aus. Das Stipendium ist mit einem Forschungsaufenthalt am MCC in Budapest für die Dauer von wenigen Wochen bis mehreren Monaten (maximal 12 Monate) verbunden und richtet sich auch an deutsche Wissenschaftler der Disziplinen Rechts-, Politik- und Geisteswissenschaften.
2021. 05. 10. 12:05
Németországi választások

A zöld kormányzás felé − Annalena Baerbock kancellárjelölt portréja

Baerbock lehet a német történelem első zöld és egyben minden idők eddigi legfiatalabb kancellárja is?
2021. 03. 02. 9:54
Németországi választások

Mit várhatunk a német külpolitikától 2021-ben?

Armint Laschet a CDU elnöki posztjával szokásjog alapján akár kancellárjelölt is lehetne, de ez még egyáltalán nem biztos. Mit várhatnánk azonban tőle, ha mégis így alakulna? Fodor Kinga írása.
2021. 02. 17. 14:41
Bilaterális kapcsolatok

Rendezvénybeszámoló: Ambassador's Talks - Zoom-beszélgetés Dr. Györkös Péterrel

Február 17-én Dr. Györkös Péter, Magyarország németországi nagykövete tartott online előadást a Mathias Corvinus Collegium diákjainak a Média Iskola és a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola közös Ambassadors’ Talk című kurzusán.
2021. 02. 08. 12:04

Miért érdemes németül tanulni?

„Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!” ez az idézet nagyjából jól leírja az idegennyelvtudás helyzetét hazánkban is: az angol nyelvtudás mára szinte az élet minden területén elengedhetetlen kompetenciává vált, a munka világában pedig nagyjából lehetetlen kikerülni. De mi a helyzet az egyéb nyelvekkel? Természetesen minden további nyelv alapos ismerete plusznak számít a munkaerőpiacon, azonban Európában és különösképpen Magyarországon a német nyelvtudásnak még mindig (vagy éppen újra?) hatalmas értéke van. Ennek ellenére a németül tanulók száma és az iskolában a német nyelvet választók száma folyamatosan csökken hazánkban. Íme hát néhány érv, hogy miért érdemes belevágni az angol után a német nyelvtanulásba: