Február 17-én Dr. Györkös Péter, Magyarország németországi nagykövete tartott online előadást a Mathias Corvinus Collegium diákjainak a Média Iskola és a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola közös Ambassadors’ Talk című kurzusán.

A téma természetesen a magyar-német kapcsolatok jelene és jövője volt, amelyet a nagykövet nem csak politikai, hanem történelmi, kulturális és gazdasági kapcsolatok szemszögéből közelített meg. Györkös szerint ugyanis a magyar-német kapcsolatokról való diskurzust manapság döntően a politikai és a gazdasági témakörök dominálják, azonban a jó gazdasági kapcsolatok és a nagy beruházások sem jöhettek volna létre a két ország között fennálló történelmi és kulturális kapcsolatok nélkül. Ezek a kapcsolatok hagyományosan jónak mondhatóak, melynek jele az is, hogy a magyar emlékek, Gizella királyné sírjától, az aacheni dóm magyar kápolnáján át, a Reichstag-épület 1989-es emléktáblájáig, földrajzilag és történelmileg is átszövik Németországot. Ebben a pozitív viszonyban okozott törést a 2015-ös menekültválság, amelynek kapcsán kirajzolódott, hogy a két ország másképp képzeli el társadalmaik jövőjét. Györkös szerint a viszony normalizálásához fontos lenne, hogy a „Cohabitation”, vagyis a békés együttélés elve érvényesüljön az európai politikai színtéren.

A magyar és német közéletet kölcsönösen mozgató politikai témák mellett szóba került a média szerepe is, mint a két ország viszonyát befolyásoló tényező. Sajnos a német közmédiában rendre jelennek meg olyan egyoldalú tudósítások, amelyek negatív képet festenek Magyarországról, így „hozzájárulva” a magyar-német viszony elidegenedéséhez. A téma jelentőségét mutatja, hogy a média szerepéhez kapcsolódóan érkezett a legtöbb kérdés a közönség részéről. A rendezvény az MCC Média Iskola, a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola és a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért közös szervezésében valósult meg.