A Magyar-Német Intézet szervezésében megtartott november 16-i könyvbemutató alkalmából a Mathias Corvinus Collegium diákjaiként lehetőségünk nyílt kiutazni Berlinbe.

Érkezésünket követően elfoglaltuk szálláshelyünket – mely a híres vasfüggöny menti katonai ellenőrzőpont, a „Checkpoint Charlie” után kapta nevét –, majd biztosított szabadidő keretein belül idegenvezetőnkkel, Juhász Kristóffal megismerkedtünk néhány helyi nevezetességgel. Jártunk többek között az Unter den Lindent követve a Brandenburgi kapunál, majd a holokauszt zsidó áldozatainak berlini emlékművénél.

Ezt követően vettünk részt a Berlin-Brandenburgi Tudományos és Bölcsészettudományi Akadémián tartott "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" c. könyvbemutatón és az azt követő pódiumbeszélgetésen. Az MCC képviseletében Orbán Balázs, kuratóriumi elnök és Szalai Zoltán, főigazgató beszéltek Steffen Bilger államtitkár úrral a könyv német kiadása kapcsán. Bauer Bence MNI igazgató moderálásából adódóan, illetve a kiváló német-magyar tolmácsolásnak köszönhetően pontos, illetve a szakmai szempontból mindnyájunk számára tanulságos, aktuális perspektívát kaptunk hazánk nemzetközi viszonylatban vett helyzetéről. A történelmi, politikai, és gazdasági átalakulások összetett folyamatához a vendégek is hozzászólhattak a végén. A rendezvényt követő állófogadás is jó hangulatban telt el.

Másnap a magyar nagykövetségen Prof. Dr. Werner J. Patzelt, a Drezdai Egyetem politológusa és az MCC vendégoktatója tartott nekünk előadást. Ezt követően Ting Xiang, tudományos segédmunkatárs vezetett minket körbe a Bundestagban. Nemcsak építészetileg volt lehengerlő a parlament épületkomplexumát megtekinteni, de tanulságosnak is bizonyult a német politikai rendszer áttekintése: betekintést nyerhettünk abba, hogy Németországban hol és hogyan születnek a döntések. A magyar nagykövetségre visszatérve a CDU/CSU Fiatal Képviselőcsoportjának volt főtitkárával találkoztunk. Eva Majewski, parlamenti és kabinet előadó mutatta be nekünk a frakció működését, a német fiatalok politikán belüli lehetőségeit. Folytatva előadássorozatunkat Oliver Ernst, a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) demokrácia és emberi jogi osztályának, jog és pártok főosztályának elemző és tanácsadója beszélt nekünk tapasztalatairól, a politikai alapítvány működéséről, képzési lehetőségeiről.

Berlini tartózkodásunk rövid ideje nagyon tartalmasan telt, igazán élveztük a programokat. Nagyon hálásak vagyunk a Német-Magyar Intézetnek a felejthetetlen utazásért!