2021 őszén négy professzor érkezik Németországból az MCC Visiting Fellowship Program keretein belül a Magyar-Német Intézethez, ahol oktatási, kutatási és publikációs tevékenységet fognak végezni.

Prof. Dr. Werner J. Patzelt: Patzelt professzor igazi nagyágyúnak számít a német politológia terén, teltházas előadásain közérthetően és izgalmasan beszél a német politikai rendszer kulcskérdéseiről. 1991 és 2019 között a Drezdai Műszaki Egyetem Összehasonlító Politológia Tanszékén oktatott. Oktatási és kutatási tevékenysége többek között a politikai rendszerek összehasonlító elemzésére, a parlamentarizmusra, a politikai kommunikációra, a politikai intézmények összehasonlító történeti elemzésére és a politikatudomány elméleti modelljeire terjed ki.

Az MCC-nél ősztől a következő kurzusokat indítja:

 Szerda, 17.30-19.00: The German System of Government

 Csütörtök, 16.30-18.00: German politics

Prof. Dr. Holm Putzke: Putzke professzor német jogtudós, egyetemi oktató és politikus (CSU). 2010 óta a Passaui Egyetem büntetőjogi professzora, 2016 óta pedig az oestrich-winkeli EBS Gazdasági és Jogi Magánegyetem adjunktusa a büntetőjog területén. A nyilvánosság számára 2012-ben vált ismertté, mint vallási okból történő körülmetélés kapcsán kialakult közéleti vita kezdeményezője. 2017 óta a CSU Passau helyi szövetségének elnöke.

Az MCC-nél ősztől a következő kurzust indítja:

Hétfő, 17.00-18.30: Wissenschaftsfreiheit (Scientific freedom)

Prof. Dr. Ulrich Schlie: Schlie professzor német történész, biztonságpolitikai szakértő és politikai tisztviselő. 2005 novemberétől 2012 márciusáig a szövetségi tervezési stáb vezetője, 2012 áprilisától 2014 februárjáig pedig a szövetségi védelmi minisztérium politikai osztályának vezetője volt miniszteri igazgatóként. Ebben az időben jelent meg a Habsburgok és Poroszország közötti harcról szóló publikációja. 2020 áprilisa óta a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität professzora a biztonsági és stratégiai kutatással foglalkozó Henry Kissinger Tanszéken.  

Az MCC-nél ősztől a következő tömbösített kurzust indítja:

Szeptember 6./7./8./13./14./15. 17.00-18:30: Germany’s Choice – The Foreign and Security Policy Agenda of The Federal Republic in Historical Perspective

Prof. Dr. Zsolt Lengyel K.: Lengyel professzor magyar-német történész és politológus. 2015 óta a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetének ügyvezető igazgatója. Kutatási területei Magyarország, Románia, Erdély és az Osztrák-Magyar Monarchia történelme, különös tekintettel a 19. és 20. századra.

Az MCC-nél ősztől a következő tömbösített kurzust indítja:

Szeptember 7-22., Kedd és szerda, 16.00–17.30: A németországi média Magyarország-képe az elmúlt három évtizedben