Nagy örömünkre szolgál, hogy 2021 őszén a Magyar-Német Intézetnél üdvözölhetjük Prof. Dr. Holm Putzkét, a Passaui Egyetem professzorát, aki szeptember 13-tól egy igazi ritkaságnak számító kurzust kínál az MCC-s diákok számára. A Wissenschaftsfreiheit, vagyis a tudományos szabadság az antik idők óta kötelező velejárója a kutatásnak és az oktatásnak. Mégis, mintha ez az idilli állapot napjainkra megszűnt volna, hiszen a „fake news” és az „alternatív tények” elmossák a határokat a tudomány és a szélhámosság, a tények és a vélemények között.

Putzke professzor kurzusa nem csak jogászok számára lehet érdekes, hiszen a tudományos szabadság kérdésköreit több szempontból járja körül Magyarország és Németország tekintetében (például politikai korrektség, gender, rasszizmus, antiszemitizmus). Érintetlen-e még a véleménynyilvánítás szabadsága a német egyetemeken? Mi a különbség a német és a magyar vitakultúra között? Ilyen és hasonló érdekes kérdéseket fognak megtárgyalni az érdeklődő diákok a kurzus keretén belül.

Putzke professzor német jogtudós, egyetemi oktató és politikus (CSU). 2010 óta a Passaui Egyetem büntetőjogi professzora, 2016 óta pedig az oestrich-winkeli EBS Gazdasági és Jogi Magánegyetem adjunktusa a büntetőjog területén. A nyilvánosság számára 2012-ben vált ismertté, mint vallási okból történő körülmetélés kapcsán kialakult közéleti vita kezdeményezője. 2017 óta a Passau CSU helyi szövetségének elnöke.

Gyertek és gondolkodjunk együtt a tudományos szabadság kérdéseiről! A német nyelvű kurzus hétfőnként 17:00 órától látogatható az MCC új épületének földszinti, Szilágyi Erzsébet termében.

További kérdés és jelentkezés: A TAR rendszerben vagy a kfodor(a)mcc.hu e-mail címen.