Intézetünk őszi akadémiája 2022. november 18-20. között ismét a Győri központban valósult meg. Németországi vendégünk Dr. Marc-Michael Blum, az MCC korábbi visiting fellow-ja, a tömegpusztító fegyverek és a fegyverzetcsökkentés szakértője volt.

Blum úr Biokémiából szerzett tudományos fokozatával többek között a Los Alamos National Laboratory-nál dolgozott, tudományos tevékenységéből és laborvezetői feladatköréből eredően a vegyi fegyverek betiltásáért dolgozó szervezetnél többek között a Szergej Szkripal elleni mérgezéses merénylethez kapcsolódó vizsgálatokban is részt vett. Jelenleg saját tudományos tanácsadó gazdasági társaságát vezeti, emellett pedig a londoni King’s College visiting fellow-ja.

A háromnapos akadémiai képzésen interaktív előadások, szimulációs gyakorlatok, valamint vezetett vita segítették a tömegpusztító fegyverek témakörének alapos megértését. Az akadémia tematikája ezen kívül munkatársunk, Dobrowiecki Péter előadásában magában foglalta Németország orosz-ukrán háborúban betöltött szerepének részletes megismerését, annak kialakulásának körülményeit, a német külpolitika irányvonalait, a német haderőfejlesztés céljait és szükségességének okait.

A szakmai programok mellett ellátogattunk a Győri Kékfestő Műhelybe. A kékfestés technológiáját Európa német nyelvterületről és Indiából ismerte meg. Magyarországon a 18. századtól vált népszerűvé, túlnyomórészt a németek lakta területeken. Az 1906-ban alapított Győri Kékfestő Műhelyt az erdélyi származású Ehling Péter alapította. A hétvége folyamán megismerkedtünk a kékfestő mesterséggel és kézműves foglalkozás keretében kékfestő madárkát is készítettünk.

Az akadémia célja az volt, hogy a hallgatók megismerkedjenek az orosz-ukrán háború által kiváltott fegyverkezési és haderőfejlesztési tendenciákkal, valamint a tömegpusztító fegyverek jelentőségével a modern hadászatban. Az akadémia végére a diákok megismerték a tömegpusztító fegyverek témakörének alapvető szakkifejezéseit és fogalomkészletét, tájékozottá váltak az Európát aktuálisan érintő biztonsági kihívások, valamint haderőfejlesztési tendenciák tekintetében, különös tekintettel Németország szerepére.