A "Németország és Magyarország párbeszédben" rendezvénysorozat részeként a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete és a Németországi Szövetségi Köztársaság Magyar-Német Társasága 2022. január 17-én online előadást szervezett a magyarországi médiaszabadságról. A német nyelvű előadásra és az azt követő panelbeszélgetésre közel százan voltak kíváncsiak.

Az eseményt a két házigazda, Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója és Gerhard Papke, a Magyar-Német Társaság elnöke nyitotta meg, ezt követően pedig Kálnoky Boris, az MCC Médiaiskolájának vezetője tartotta meg előadását. Kálnoky bemutatta a jelenlegi magyar médiahelyzetet és annak történetét, a rendszerváltástól kezdve. Kálnoky - aki korábban a "Die Welt" külföldi tudósítója volt - hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult egy egyensúly a kormányellenes és kormánypárti média között, bár a különböző területeken vannak bizonyos egyensúlytalanságok. Például, míg a legtöbb napilap kormánypárti, a legtöbb hetilap kormánykritikus. A múltban viszont a baloldali-liberális média egyértelmű dominanciája volt tapasztalható. Mindent összevetve Magyarországon nem sérül a médiaszabadság: habár a média alapvetően politikailag nem független, a kormánykritikus médiát nem éri nyomás. Az utóbbi időben különösen az internetes médiumok váltak a véleménnyilvánítás elsődleges platformjává, melyek közül a kormányt bíráló portálok látogatottsága a legmagasabb. A kormánypárti online médiumoknak 11 millió "valódi felhasználója" van  a kormánykritikus oldalak 13,7 millió látogatójával szemben.

Ezt követően a hallgatóságnak lehetősége nyílt arra, hogy kérdéseket tegyen fel, és hozzászóljon a beszélgetés különböző aspektusaihoz. Szó esett az internetes gyűlöletbeszéd jogi helyzetéről, a média finanszírozásáról a digitális korban és a minőségi újságírás kihívásairól. Kálnokyt arról is megkérdezték, hogy mi a véleménye a többi V4-ország médiaképéről és a német sajtóban Magyarországról közvetített képről. Kálnoky szerint a német média nem csak Magyarországgal szemben foglal kiegyensúlyozatlanul állást. Ugyanilyen lekezelően írnak a "lusta görögökről" vagy a "buta angolokról" a Brexit miatt. Kálnoky szerint a németek szeretnek abban a szerepben tetszelegni, hogy egyedül nekik van igazuk. Ez a németek identitásában gyökerezik, akiknek többsége nem németnek, hanem európainak tartja magát. Ennek értelmében a németek a Magyarországról érkező EU-kritikus hangnemet következetesen saját maguk elleni támadásként érzékelik - mondta Kálnoky. A magyar álláspont iránti megértés tehát az elmúlt években jelentősen beszűkült. Papke azzal a kívánsággal zárta beszédét, hogy az újságírói tudósítások legyenek tisztességesebbek Magyarországgal szemben.

Budapesti tartózkodásának keretében Gerhard Papke egyeztetett a Mathias Corvinus Collegium főigazgatójával, Szalai Zoltánnal.