Andreas Rödder, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Legújabb Kori Történelem Tanszékének professzora, aki jelenleg a német akadémiai élet egyik legmeghatározóbb történésze, Konzervatív 21.0: A polgári Németország programja című könyvének magyarországi kiadása kapcsán látogatott Magyarországra, a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet meghívására. Négynapos magyarországi útja során két könyvbemutatón vett részt a Magyar-Német Intézet, az MCC debreceni képviseletének és a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának közös szervezésében.

Debrecenben található az MCC mint tehetséggondozó alapítvány második legnagyobb központja, amely a neves Aranybika Szálló épületében működik. A július 26-i könyvbemutató, pontosan két hónappal a német szövetségi parlamenti választások megtartása előtt, a nemrég megvásárolt épületben, amely egyben az épület felavatása is volt, került megrendezésre. A vendégek sorában számos fontos közéleti személyiség megjelent, így Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Dr. Papp László, Debrecen polgármestere. A rendezvényen közel 100 vendég vett részt, így a rendezvénynek helyet adó Kupola terem zsúfolásig megtelt.

A nyitóbeszédet Bognár István, az MCC Debreceni képzési központjának igazgatója tartotta. A megnyitó beszédben Bognár úr részletesen bemutatta a tehetséggondozó központ küldetését és az MCC misszióját, szavaival élve ,,az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos oktatás végződik". Az ünnepélyes köszöntő után Dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója bemutatta Andreas Rödder professzor könyvét. A könyv a CDU konzervatív elemének elhanyagolásáról és a párt polgári programjának újradefiniálásáról szól. Rödder a könyvében arról értekezik, hogy mit kellene tennie a modern konzervatív politikának annak érdekében, hogy Németország sikeresen megbirkózzon a jelen nagy kihívásaival, hogy az emberek lépést tudjanak tartani korunk gyors változásaival. Ezt a – mondhatni  titkos CDU-s programot a könyv bemutatása után Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter vitatta meg Prof. Dr. Andreas Rödderrel.  A beszélgetést Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója moderálta, az eszmecsere németül zajlott.

Rödder úr a könyv megírásának hátterével kezdte, elmondta, hogy célja a németországi közéleti viták felpezsdítése volt. A panelbeszélgetés ezután a konkrét politikai síkra terelődött. Szalai kérdéseket tett fel Rödder úrnak, hogy ismertesse a németországi nézőpontot, Gulyás úrnak pedig, hogy ismertesse a magyarországit arra vonatkozóan, hogy mit is jelent az valójában a konzervatív fogalom, mik a két ország sajátosságai ebben a tekintetben.

A beszélgetőpartnerek ezután a Merkel-korszak és a CDU-ban zajló fejlemények elemzésével folytatták: Rödder szerint pártja politikusai „nem lehetnek a korszellem tányérmosói” , vagyis ő nem támogatja azt a stratégiát, ha a CDU csupán eltakarítja mindazt, amit a többi párt „elkészít és feltálal”. Rödder szerint elvárható a CDU-tól, hogy a mesterszakács legyen ebben a tekintetben. Ezután Armin Laschet potenciális kancellárságáról is szó esett. Gulyás üdvözölné Laschet megválasztását, aki integrációs képessége révén kulcsszerepet játszhatna a magyarnémet kapcsolatok javításában. Nemcsak Németország és Magyarország bel- és külpolitikája került szóba, hanem Európa jövője és ennek kapcsán olyan idealista elképzelések, mint az „egyre szorosabb unió”. Az „egyre szorosabb unió” gondolatáról Gulyás és Rödder is kritikusan vélekedett.

A könyvbemutató után lehetőség nyílt interjúkra és a könyv dedikálására. Ezt követően a magyarnémet párbeszéd kötetlen formában, a fogadáson és városnézés keretein belül folytatódott.

A másnapi budapesti rendezvényre is mintegy 100 vendég érkezett a Várnegyedben lévő Főőrségbe. A rendezvényteremben egyetlen szék sem maradt üresen. A megnyitó beszédet Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője tartotta. Winzer úr, aki 2021 óta tölti be hivatalát, bemutatta Rödder úr személyét, és megköszönte neki a magyarnémet párbeszédhez való hozzájárulását. Ezt követően Dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója összefoglalta a könyv legfontosabb téziseit, majd átadta a szót a vitázóknak. Ezúttal Dr. Orbán Balázs parlamenti államtitkár, az MCC Alapítvány kuratóriumának elnöke volt Andreas Rödder beszélgetőpartnere, a moderátori szerepet pedig ismét az MCC főigazgatója, Dr. Szalai Zoltán töltötte be.

A beszélgetés a két ország társadalmának polarizációjáról, valamint a politikai jobb- és baloldal elképzeléseiről való vitával kezdődött, amelyek Európa sikerét hivatottak elősegíteni. Rödder és Orbán itt pozitívan értékelték és kiemelték a nemzetállamok szerepét, valamint a magyar és a német politikai kultúra különbségeit, és tisztázták a kereszténység államfelfogásban betöltött jelentőségének kérdéseit is. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a magyarnémet kétoldalú viszonyban jelenleg tapasztalható zavarok ellenére az ezeréves baráti kapcsolatok egy ,,jó házasságnak" felelnek meg, ,,időnként hektikus időszakokkal". A rendezvény vége felé Röddert az általa alapított Hálózat az Akadémiai Szabadságért nevű szervezetről is kérdezték, amely a ,,cancel-culture" elleni kezdeményezésként tekint magára.

Ezt követően a közönség részéről számos kérdés érkezett a két beszélgetőpartnerhez, többek között Rödder professzor úr a választások eredményeként kívánt koalíciójáról, a fiatalok szerepéről Magyarországon és Németországban, valamint a német ,,Willkommenskulturról" és a migrációs politikáról. Ezt követően lehetőség nyílt a könyv dedikálására, az rendezvény lezáró fogadáson pedig további konstruktív vita alakult ki.

Prof. Dr. Andreas Rödder tartózkodása során számos intézményt látogatott meg, és eszmecserét folytatott a magyarnémet politika, tudomány és közélet fontos szereplőivel, és találkozott a Konrad-Adenauer-Stiftung volt és jelenlegi ösztöndíjasaival. Ez számos interjút és médiaszereplést eredményezett, valamint a jövőbeni mélyebb együttműködés lehetőségeit is felvetette.