2023. április 21. és 23. között Esztergomban került megrendezésre az MCC Magyar-Német Intézetének Tavaszi akadémiája. A szakmai programban ezúttal két visiting fellow-nk, Prof. Dr. Heinz Theisen és Richard Schenk, tanácsadónk, Frank Spengler, kutatási vezetőnk, Dobrowiecki Péter és projektkoordinátorunk, Darkó Tünde vettek részt.

Péntek délután a Darkó Tünde által tartott bevezető előadást, majd ezt Dobrowiecki Péter lengyel-orosz kapcsolatokról szóló workshopja követte. A workshop során kiderült milyen történelmi és aktuális biztonságpolitikai megfontolásokból vannak az orosz-lengyel kapcsolatok napjainkban konfliktusra ítélve. Emellett szó esett az ukrán-orosz háborúval és a közelmúlt regionális konfliktusaival kapcsolatos orosz narratíváról.

Szombat délelőtt Darkó Tünde tartott egy interaktív foglalkozást nemzetközi kríziskezelés témában. A foglalkozás során a diákok körbejárták az orosz-ukrán háború okozta európai uniós problémákat és ennek kapcsán betekintést nyerhettek a német és a magyar migrációs politika alapvetéseibe. A foglalkozás lezárásaként a német és a magyar nemzeti tudat különbségeiről esett szó.

A szombati szakmai program a Frank Spengler által vezetett angol nyelvű beszélgetéssel folytatódott, amelynek keretein belül az előadó körvonalazta a nemzetközi fejlesztéspolitikában dolgozó szakértők élethelyzetét, a feléjük támasztott követelményeket, megítélésüket, szakmai fejlődési lehetőségeiket és a munkájukat érintő főbb kihívásokat.

Szombat délután Prof. Dr. Heinz Theisen tartott Ukrajna nagyhatalmak közötti szerepéről angol nyelven szemináriumot. A szeminárium során a résztvevő diákok számára Prof. Dr. Theisen felvázolta a háború tágabb nemzetközi kontextusát, egyúttal leszögezve, hogy ugyan erkölcsi és nemzetközi jogi szempontból az ukrajnai háborúért Oroszországot terheli a felelősség és a bűnösség, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a geopolitikai realizmus szempontjából a Nyugat azzal, hogy megkérdőjelezte Oroszország önérvényesítő képességét, provokálta a háború kirobbantását és bűnrészességet vállalt annak előzményeiben.

A szombat este kulturális programmal zárult. A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes Ifjúsági csoportjának tagjai látogattak el hozzánk Esztergomba, hogy megtanítsák a sváb táncok alaplépéseit. A rendezvényt összevontuk a Wunderbar fesztivál keretében Intézetünk által szervezett Sváb táncházzal, így mintegy 30 résztvevővel közösen, jó hangulatban tanulhatták meg diákjaink a magyarországi németek hagyományaiból napjainkig élő néptánc alapjait.

Hétvégi akadémiánk utolsó napján, vasárnap Richard Schenk junior visiting fellow-nk tartott egy egész délelőttöt átfogó szemináriumot a közlekedés nemzeti és nemzetközi politika elé támasztott kihívásairól. A szeminárium során a diákok végig tudták követni a közlekedés fejlődését a lovas kocsiktól kezdve egészen a mai napig, illetve betekintést kaptak a közlekedés megszervezését átfogó politikai, mérnöki és társadalmi kérdésekbe.