Az MCC Magyar-Német Intézetének vendégprofesszora, Prof. Dr. Heinz Theisen 2023. április 19-én az MCC pécsi képzési központjában tartott előadást az orosz-ukrán konfliktusról, mely pódiumbeszélgetéssel zárult. A rendezvényen mintegy 50 érdeklődő vett részt, köztük jelentős arányban pécsi egyetemisták és középiskolások.

Theisen professzor geopolitikai szempontból közelíti meg a háborút. Véleménye szerint Putyin egyértelműen a konfliktus kirobbantója, de részben a Nyugat is felelőse annak, mivel a földrajzi adottságokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. A politológus az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásokban az USA hatalmi törekvéseinek kiterjesztését és túlterjeszkedését látja, amely az iraki és afganisztáni instabil geopolitikai állapotokhoz is vezetett. Elmondta, azt is, hogy tiszteletben kell tartani azt is, hogy Oroszország mindezt elutasítja. Továbbá kiemelte, hogy egy stabil világrend Oroszország nélkül ellenőrizhetetlen és kiszámíthatatlan állapotokat eredményezne.

A geopolitikai realizmus szempontjából tekintve a Nyugat azzal, hogy megkérdőjelezte Oroszország önérvényesítő képességét vagy az ahhoz való jogát, lényegében kiváltotta Oroszország agressziós háborúját, és súlyos bűnrészességet vállalt a háborút megelőzően. Az ukrajnai háborút közel húszéves konfliktus előzte meg Ukrajna nyugati integrációjának mentén. Az amerikai politika 2008-ban felülbírálta Németország és Franciaország vétóját Ukrajna NATO-tagságával szemben, és kétoldalúan Ukrajna szerződésen kívüli, ám de facto NATO- integrációját készítette elő.

Szívünkben ugyan kívánhatjuk Ukrajna győzelmet, de az eszünkkel nem akarhatjuk. Oroszország a világ második legerősebb atomhatalma, és minél szánalmasabb és sikertelenebb Oroszország hagyományos hadviselése, annál nagyobb a taktikai atomcsapások vagy akár Nyugat-Ukrajna nagyrészt hagyományos megsemmisítésének veszélye.