A Mathias Corvinus Collegium (MCC) 2022. június 21-én, kedden pécsi képzési központjában rendezte meg a Baranya megyei német nemzetiségi kultúráról, a magyar-német kapcsolatok alakulásáról és mindezek gazdasági hatásairól folyó pódiumbeszélgetést. A rendezvényen körülbelül 40 fő vett részt, köztük számos fontos képviselő a helyi üzleti élet, a politika, a közigazgatás és a civil társadalom szféráiból. Ezenfelül több érdeklődő MCC-s diák is ellátogatott az eseményre, hogy betekintést nyerjenek a két ország közti kapcsolatokba, megvitassák a közös nézőpontokat és feltárják a megosztó kérdéseket. A rendezvényhez Pécs ideális helyszínnek bizonyult, tekintve a magukat német nemzetiségűnek vallók magas számát, valamint ezáltal a német nyelv iránti érdeklődést.

A rendezvényt az MCC pécsi központjának vezetője, Pónusz Róbert nyitotta meg, aki bemutatta a helyi képzési központot, amely 2021 óta mintegy 300 diákkal foglalkozik, valamint hangsúlyozta a közösség és eszmecserék fontosságát az MCC oktatási programjában. Ezt követően Fonay Tamás, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért kutatásért es rendezvényekért felelős projektasszisztense moderálta az estét.

Fonay üdvözölte a pódiumbeszélgetés vendégeit, Bauer Bencét, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatóját, Szalonna Zoltánt, Véménd polgármesterét és Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagját, valamint Zalay Budát, a Körber Hungária Kft. HR és Kommunikációs vezetőjét.

Gazdasági szempontból Szalonna kiemelte kulturális és nyelvi kapcsolatok fontosságát, amelyek kiválóak a régióban. Zalay hozzátette, hogy a német nyelv széleskörű ismerete hatással van a régió és az ország gazdasági és foglalkoztatási helyzetére, amit jól mutat, hogy számos német cég telepedett le sikeresen a régióban. Bauer a Merkel-korszakra tett utalást, amely alatt a politikai kapcsolatok kifejezetten jók voltak és kölcsönös tiszteleten alapultak. Emellett a gazdasági, kulturális, történelmi és nyelvi kapcsolatok hagyományosan mindig is nagyon fontosnak bizonyultak. Bauer hangsúlyozta továbbá, hogy bár a politikai kapcsolatok helyenként feszültek lehetnek, ezek csak egy részét képezik a magyar-német kapcsolatoknak. Azonban az Olaf Scholz (SPD) kancellár vezette új baloldali-liberális jelzőlámpa-koalícióval (SPD-Zöldek-FDP) a német kormány új szakaszba lépett. Bauer kifejtette, hogy ez az új kormány politikailag semmiképp sem áll összhangban a magyar politikai elképzelésekkel, ami kihívást jelenthet a két ország közti kapcsolatokat tekintve. Ugyanakkor az új német kormány tényszerű kérdésekben nagyon pragmatikusnak és tényközpontúnak bizonyul eddig, így a kapcsolatok jó eséllyel kiegyensúlyozottak maradnak.

A továbbiakban a rendezvényen szó esett a fiatal generációról. Szalonna önképében hangsúlyozta: „Magyar vagyok, svábnak születtem, Sváb nótát dalolt dajkám felettem, Svábul tanított imádkozni anyám, és szeretni téged édes magyar hazám.” A sváb fiatalság számára a német identitás a mai napig önképük szerves részét képezi. Sajnos ez a téma azonban manapság sok német számára alig játszik szerepet, így a külföldön élő német kisebbségek gyakran tudatlansággal, közömbösséggel, sőt olykor rasszista előítéletekkel találkoznak. Sok sváb fiatal még mindig nagy várakozással és reménnyel tekint Németországra és az ottani anyagi lehetőségekre. Sokan azonban csalódnak is, amikor kiderül, hogy a körülmények egészen mások, mint amit hazájukban megszoktak. Mégis büszkén jelentette ki: „A magyar vendégszeretet és kreativitás német szorgalommal párosulva - ez óriási előny!”.

Végül Zalay beszámolt a gazdasági helyzetről és a fiatal szakemberek Németországba irányuló elvándorlásáról. Kiemelte, hogy cégénél a fluktuáció az utóbbi években rekordalacsony szintre süllyedt. Szalonna egyetértett azzal, hogy a fiatalok kivándorolnak, ugyanakkor kiemelte, hogy sokan hazajönnek, hisz most már hazánkban is jó a munkakínálat, kedvezőek a fizetések és még a saját kulturális környezetükben is maradhatnak. Véleménye szerint külföldön sok oktatási lehetőséget kapnának, de egyre inkább hazahoznák a tudásukat Magyarországra, hogy itt kezdjék el a családtervezést. Bauer hozzátette, hogy manapság a nyelvtudás nem veszélyt, hanem pozitívumot jelent. Azok az idők, amikor mindenki nyugatra akart menni, elmúltak. A fiatalok most építik saját országukat, és Magyarország ígéretes jövő előtt áll.

A pódiumbeszélgetést viták sorozata követte, a közönség számos kérdést intézett a panelistákhoz. A látogatók különös érdeklődést mutattak a Magyarországról kialakult német médiakép iránt, amely időközben a magyarok számára is jól hallhatóan és érezhetően romlott. Nagyon érdekelte őket továbbá a negatív vélemények okai is.