Az ukrajnai háború kezdetén úgy tűnt, hogy a nyugati országok egy egységes csoportként lépnek fel, amelynek értékeit – a szabadságot és a demokráciát – egy autokratikus rendszer próbálja megtörni. A feltételezett egység mögött azonban hamarosan megjelentek az első törések: Hogyan egyeztethetők össze a gazdasági korlátok a politikai célokkal és a Nyugat eszméivel?

 

Prof. Dr. Susanne Schröter, elismert etnológus és iszlámtudós legújabb könyvében a Nyugat mélyreható strukturális problémáját diagnosztizálta. Művében bemutatja, hogyan kezelik és kezelték a nyugati kormányok az ukrajnai, afganisztáni és mali konfliktusokat, a migrációs mozgalmakat, a politikai iszlám térnyerését, valamint a cancel culture jelenségét. Könyvének tételmondata szerint egy olyan nyugati politikaalkotásnak lehetünk a tanúi, amely állandóan a demokrácia értékeire hivatkozik, ugyanakkor könnyen elárulja azokat saját érdekeinek biztosításakor. Felmerül tehát  a kérdés, hogy jó úton halad-e a Nyugat afelé, hogy végleg eljátssza saját bel- és külpolitikai hitelességét?

 

E témák megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szeretettel meghívja Önt a

 

Globális kudarc? A nyugat az önhittség és az öngyűlölet között

című előadásra és pódiumbeszélgetésre

 

Prof. Dr. Susanne Schröter
a Frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem Frankfurti Globális Iszlám Kutatóközpontjának (FFGI) vezetőjével.

 

2023. március 8., 17.00 óra

Mathias Corvinus Collegium – Scruton Kávézó

(1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7.)

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

 

 

Regisztráció 2023. március 6-ig az alábbi linken lehetséges.

Az eseményen kép-, hang- és videofelvételek készülnek, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.