Október 14-én a Magyar-Német Intézet, valamint a Magyar-Német Baráti Társaság szervezésében került sor az Orbán Balázs és Szalai Zoltán által szerkesztett „Der ungarische Staat” című könyv bemutatására. Az online rendezvényen részt vett Szalai Zoltán, a könyv szerkesztője és a Mathias Corvinus Collegium igazgatója, Gerhard Papke, a Magyar-Német Baráti Társaság a Németországi Szövetségi Köztársaságban elnöke, valamint Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója. A könyv mellett szó volt a magyar-német kapcsolatok múltjáról és jelenéről, az európai értékrendről, az aktuális gazdasági kihívásokról, valamint Orbán Viktor berlini látogatásáról is.

A szóban forgó könyvet először magyarul adták ki 2019-ben „A magyar állam karaktere” címmel, majd két évvel később, 2021-ben sor került a németországi kiadásra és könyvbemutatóra is. Szalai Zoltán szerint a könyv nem csak történelmi, hanem szociológiai, közgazdaságtudományi és jogi szempontból is átfogóan mutatja be a magyar állam fejlődését, valamint a magyar gondolkodásmódot. Az MCC igazgatója elmondta, hogy a könyv német kezdeményezésre lett először német nyelvre, nem angolra vagy franciára lefordítva és ezzel együtt hiánypótló is, ugyanis ehhez hasonló mű még nem íródott német nyelven. A könyvhöz kapcsolódóan Szalai Zoltán kiemelte, hogy minden országnak megvannak a maga politikai, gazdasági és katonai érdekei. Jelen helyzetben Magyarországnak, valamint egész Európának a legfontosabb az, hogy véget érjen a háború és megfizethetőek legyenek az energiaárak. Papke és Szalai egyetértettek abban, hogy az újabb kihívások közepette nem szabad elfelejtkezni Európa zsidó-keresztény gyökereiről sem.

A magyar-német kapcsolatok jelenlegi helyzetéről Szalai Zoltán elmondta, hogy a 2021 szeptemberében megalakult jelzőlámpa koalíció (SPD, Zöldek, FDP) nem hozott nagy változást a két ország kapcsolatában. A legutóbbi meghatározó nézetkülönbség, mely befolyásolta Magyarország és Németország kapcsolatát 2015-ben volt, amikor a migrációs hullám alatt a magyar társadalom 80%-a mondott nemet az illegális bevándorlók befogadására, míg Németország ezzel szemben a tömeges illegális bevándorlást támogatta. Ez a politikai ellentét alapjaiban változtatta meg a két ország kapcsolatát, és az addig pozitív hangvételű magyar sajtóban is ezt követően jelent meg változás.

Papke kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök berlini látogatása október 7. és 11. között mérföldkő volt a két ország között, nem csak azért, mert több órás megbeszélése volt Olaf Scholz (SPD) német kancellárral, hanem azért is mert a CICERO politikai magazin, valamint a Berliner Zeitung napilap által megrendezett pódiumbeszélgetésnek nagy visszhangja volt nem csak a hazai és német, hanem a nemzetközi médiában is. Papke ezt követően kitért a két ország közti széles gazdasági együttműködésre, mellyel kapcsolatban egyetértettek Szalai Zoltánnal abban, hogy a két országnak a közös pontokra kell hangsúlyt fektetnie. Zárógondolatként elmondta, hogy „Magyarországon minden sarkon tudom, hogy Közép-Európában vagyok. Berlinben ez nem mindig van így.”

A pódiumbeszélgetést követően lehetősége nyílt a hallgatóságnak saját kérdéseiket feltenni. Élénk eszmecserével és vitával zárult az esemény. Az online könyvbemutató után megrendezésre került a harmadik, Magyar-Német Baráti Társasággal megrendezett „get-together”, melyen körülbelül 30 fő vett részt.