2022 október 10-én került sor a „Németország átalakulóban: politika, média, társadalom“ című pódiumbeszélgetésre, amely az MCC Debreceni Képzési Központja, valamint a Magyar-Német Intézet közös szervezésében került megrendezésre, mintegy 90 fő részvételével.

A pódiumbeszélgetés vendégei Dr. Gerhard Papke, a Magyar-Német Társaság elnöke, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlament korábbi alelnöke, valamint Frank Spengler, a Magyar-Német Intézet külső tanácsadója, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének korábbi vezetője voltak, akikkel Dörstelmann-Fodor Kinga, a Magyar-Német Intézet projektmenedzsere beszélgetett a német politika irányvonalairól. Az eszmecsere középpontjában a 2021-ben megválasztott német kormány bel- és külpolitikai tervei és eddig megvalósított eredményei álltak. Megvitatásra kerültek többek között a német kormány ukrajnai háborúra adott reakciói, valamint az energiapolitika, Európapolitika, biztonságpolitika terén hozott intézkedések.

Mindkét előadó egyetértett abban, hogy az Ukrajnában zajló háború átírta a szövetségi kormány ambiciózus programját. Spengler szerint fontos tudatosítani magunkban, hogy az energiaválság nem csak a családokat, hanem az egész német gazdaságot érinti: az emelkedő energiaárak miatt az egész német ipar került veszélybe és ez természetszerűleg ki fog hatni az egész társadalomra is. Papke véleménye szerint azonban a jelenlegi német kormány nem érdekek mentén, hanem ideológiai alapon próbálja meg kezelni a háború kapcsán kialakult válságokat, amely gyakran inkonzekvens lépésekben mutatkozik meg.

A jelenlegi német pártpolitikával kapcsolatban Papke kifejtette, hogy a Szabaddemokrata Párt (FDP) nem tudja kamatoztatni igazi erősségeit a jelzőlámpa-koalícióban, sok kérdésben kénytelen feladni polgári pozícióját, mivel azok számára nincs hely egy alapvetően baloldali dominanciájú koalícióban. Mindezek miatt a párt támogatottsága gyengült az elmúlt egy évben. A Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kapcsolatban Spengler kiemelte, hogy az ellenzéki a szerep a párt belső megújulását hozta magával, amely azonban még korántsem zárult le: Új ikonikus politikusokra lesz szükség, akik a CDU különböző szavazóbázisainak minél szélesebb skáláját képviselik.

Az ukrán-orosz háború kapcsán mindkét előadó egyetértett abban, hogy a fegyveres konfliktus ellenére az Oroszországgal folytatott párbeszédet nem szabad megszakítani. Papke hangsúlyozta, hogy a háború utáni időszakra is gondolni kell és a szörnyű háborús bűnök ellenére Oroszországgal is együttműködést kell majd folytatni, hasonlóan ahhoz, ahogy a második világháború után Németországot is újra integrálták az európai közösségbe. Spengler szerint Európa nyugati részén energetikai átállás zajlik, amely előbb-utóbb lehetővé teszi majd, hogy az EU leváljon az orosz energiahordozókról, de a kapcsolatokat ekkor sem szabad befagyasztani. A háború kitörése óta világossá vált, hogy az orosz energiahordozókkal kapcsolatos szankciók egy része hatástalan. Papke szerint bár egyes technikai jellegű szankciók valóban hatásosnak bizonyultak, ugyanakkor mindenképp szükséges beismerni, hogy a szankciók másik része Európának nagyobb károkat okoz, mint Oroszországnak.

A legnagyobb érdeklődés a közönség részéről az energiaválságot és a biztonságpolitikát érintő kérdéseket övezte, amelynek kapcsán aktív eszmecsere alakult ki az előadók és a rendezvény résztvevői között.