Atomfegyverek, vegyi fegyverek, biológiai fegyverek: ezekről talán az első világháborús gáztámadások vagy a hidegháború nukleáris robbanófejekkel folytatott fegyverkezési versenye juthat eszünkbe. Az elmúlt évek során azonban egyre gyakrabban tanúbizonyságot nyert, hogy a tömegpusztító fegyvereket nem csupán a múlt hagyományozta ránk: gondoljunk csak a vegyi fegyverek használatára a szíriai polgárháborúban, az új nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről vagy az a fenyegetés, amelyet talán a jövőben Irán jelenthet. Nem utolsó sorban a Szkripal és Navalnij elleni mérgezéses merényletek is szemléltetik, hogy ABC harcanyagokat merényletekre is lehet használni.

Az MCC Magyar-Német Intézete június 27-e és július 2-a között fogadta Dr. Marc-Michael Blum urat Budapesten. Dr. Blum úr a tömegpusztító fegyverek és a fegyverzetcsökkentés szakértője. Biokémiából szerzett tudományos fokozatával többek között a Los Alamos National Laboratory-nál dolgozott, tudományos tevékenységéből és laborvezetői feladatköréből eredően a vegyi fegyverek betiltásáért dolgozó szervezetnél többek között a Szergej Szkripal elleni mérgezéses merénylethez kapcsolódó vizsgálatokban is részt vett. Jelenleg saját tudományos tanácsadó gazdasági társaságát vezeti, emellett pedig a londoni King’s College visiting fellow-ja.

Magyarországi látogatása keretében Dr. Blum úr a tudományos élet és a biztonságpolitika több neves képviselőjével találkozott és az MCC heti podcast-jának is vendége volt. Az MCC diákok és további érdeklődők örömére három napos angol nyelvű intenzív szemináriumot tartott a tömegpusztító fegyverekről és az ABC fegyverek nemzetközi ellenőrzésének lehetőségeiről. Dr. Blum ismertette az ilyen fegyverek működési módját, ismertette a történelmi és politikai összefüggéseket, első kézből számolt be a lefegyverkezés lehetőségeiről és bevezetőt tartott a diplomácia és a biztonságpolitika világába. Emellett bepillantást nyújtott a különböző mérgezéses merényletekhez kapcsolódó érdekfeszítő vizsgálatokba. A szeminárium interaktív jelleget is öltött: a diákok egy szimuláció keretében tanúbizonyságot tehettek saját diplomáciai fortélyaikról. A szabadságpárti Magyar Szövetségi Köztársaság és a Duna túlpartján a reformszocialista Magyar Demokratikus Köztársaság ellenséges viszonyt ápol. Tömegpusztító fegyverekkel rendelkeznek, amelyek használata több millió magyar halálát okozná. Hogyan zajlik a lefegyverkezés? Ki vesz részt ezeken a tárgyalásokon? A két tárgyalócsoportba osztott diákok saját bőrükön tapasztalhatták ezt, amikor is az egyik honvédelmi miniszter vagy diplomata szerepében találták magukat.

A szeminárium kifejezetten pozitív visszajelzéseket váltott ki, ezért kiemelt örömünkre szolgál, hogy Dr. Marc-Michael Blum szeptemberben visiting fellow-ként oktat az MCC-nél.