Németország legnépesebb és gazdaságilag legerősebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) május 15-én új tartományi parlamentet választott. A választás kapcsán az MCC Magyar-Német Intézete és a Polgári Magyarország Alapítvány közösen választási estet szerveztek az MCC-be 17 órai kezdettel. A rendezvényen 50-en vettek részt.

Az estét Dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója nyitotta meg. Bauer úr elmagyarázta mit érdemes tudni a németországi választási estekről, miben különböznek a magyarországi választási eredményváróktól. A rendezvény során két pódiumbeszélgetésre került sor. A pódiumbeszélgetés résztvevői nem változtak. Dr. Piotr Kocyba, a Chemnitzi Műszaki Egyetem Európa Intézetének tudományos munkatársa moderálta mindkét beszélgetést. A résztvevők Prof. Dr. Ellen BOS a Budapesti Andrássy Egyetem rektorhelyettese, Prof. em. Dr. Werner J. PATZELT a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusza, valamint MCC Visiting Fellow illetve Michael WINZER a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője voltak.

Az előzetes szavazási eredmény kihirdetése előtti panelbeszélgetés során a résztvevők megvitatták a szavazói magatartások várható változását, azoknak feltehető okait és eszmecserét folytattak arról, hogy szerintük milyen tényezők befolyásolják leginkább a választás sikerességét egy párt számára. Az előzetes szavazási eredmény kihirdetése után rövid értékelésre, majd állófogadásra került sor. Az állófogadás után lehetősége nyílt a résztvevőknek saját kérdéseik feltevésére, majd kihirdetésre került a választás hivatalos végeredménye. A május 15-én lefolytatott szavazáson alacsony, mindössze 55,5%-os részvételi arány mellett, a hétfő hajnalban közölt hivataloseredmények alapján, a CDU 35,7%-kal magabiztosan győzött. Érdekesség, hogy NRW 2005-ig a szociáldemokraták fellegvárának számított, azonban a mostani választáson az SPD 26,7%-kal történetének legrosszabb eredményét produkálta. Harmadik helyre eddigi legjobb eredményükkel, 18,2%-kal, mintegy 11,8%-ot erősödve a Zöldek kerültek, míg az eddigi kisebb koalíciós partner, a liberális FDP (5,9%) majdnem 7%-ot veszített. A Nyugaton egyébként is gyenge Alternatíva Németországért (AfD, 5,4%) szélsőjobboldali párttámogatottsága is csökkent. A Balpártnak – mindössze 2,1%-os eredményével – most sem sikerült elérnie a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt.

Az eredmények fényében a második panelbeszélgetésben szó esett a koalícióállítás lehetőségeiről. Az FDP gyenge szereplésének köszönhetően az eddigi polgári fekete-sárga (CDU-FDP) koalíció megszűnik. A 195 fős düsseldorfi parlamentben egy fekete-zöld kormánykoalíció tűnik a legesélyesebbnek, bár szóba került a szövetségi szinten gyakorolt közlekedésilámpa-koalíció, s csupán matematikai lehetősége van egy nagykoalíciónak is.

A rendezvény végén a résztvevők közösen megtekintették a ’Berliner Runde’ választást értékelő beszélgetést, amelyen a választáson induló pártok főtitkárai, ügyvivői vagy frakcióvezetői képviselték magukat megvitatták az eredmények értelmében a munka folytatását.