A „Deutschland und Ungarn im Gespräch” (Párbeszédben Németország és Magyarország) rendezvénysorozat keretein belül az MCC Magyar-Német Intézete és a Német-Magyar Társaság a Német Szövetségi Köztársaságban május 10-én, kedden a magyarországi parlamenti választásokra visszatekintő Zoom-rendezvényt szerveztek. A rendezvény az választási eredmények kiértékeléséről és azok elemzéséről szólt. Később lehetősége nyílt a hallgatóságnak kérdéseket feltenni. Az online rendezvényen 30-an vettek részt.

A rendezvényt Bauer Bence, a Magyar Német Intézet igazgatója és Gerhard Papke, a Német-Magyar Társaság elnöke nyitották meg. Bauer úr a rendezvényt egy rövid történelmi visszatekintéssel kezdte és kiemelte a magyar parlamentáris rendszer stabilitását és megbízhatóságát, amely többek között abban is felismerhető, hogy Magyarországon nem voltak még előrehozott parlamenti választások. Ezt követően áttekintette a 2006 óta lezajlott választásokat, a választási rendszer 2011-es reformját és a Fidesz ezt követő választási sikereit. Az áttekintést a legutóbbi, 2022-es országgyűlési választások eredményeivel zárta. Ezt követően a magyar választási törvényt európai kontextusba helyezte, és kitért a magyar választási rendszerrel kapcsolatban megfogalmazott leggyakoribb kritikákra. A magyar-német kapcsolatok javulására vonatkozó reményforrásként került említésre Novák Katalin új köztársasági elnök, aki a rendezvény napján, 2022. május 10-én reggel lépett hivatalba.

A magyar parlamenti választások áttekintése és értékelése után szóba került az orosz szankciók aktuális és ellentmondásos kérdése az energia szektorban, ahol Magyarország és az EU ismét érdekellentétbe került. Bauer úr a következőképpen ismertette a magyar álláspontot: Magyarország kiáll Ukrajna mellett és humanitárius segítséget nyújt, de gazdasági okokból nem nélkülözheti az orosz energiaforrásokat.

Az ukrajnai háború hatásairól és a visegrádi országok közötti nézeteltérésekről, valamint a visegrádi csoport jövőjéről is szó esett. A jelenlegi helyzetet ugyan egyértelműen tehernek, de nem egzisztenciális fenyegetésnek tekintették a V4-ek számára, mivel a visegrádi csoport egy történelmileg kialakult államszövetség, amely a múltban már többször sikeresen kezelte és le is tudta küzdeni a válságokat, vitás kérdéseket.

A rendezvény további részében szó esett a magyarországi választási kampányban aktívan részt vevő számos külföldi (európai) parlamenti képviselő jelenségéről. Külön kitértek Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnökének bizarr szerepére, aki a hat magyar ellenzéki párt közös választási kampányrendezvényén bukkant fel. Tusk támogatta a hat pártból álló ellenzéki szövetséget, amelyek közül egyik sem tagja az Európai Parlament Néppárti frakciójának. Tusk Néppárti elnökként közvetlenül a kereszténydemokrata KDNP ellenében foglalt állást, amely viszont tagja az Európai Néppártnak.

A Német-Magyar Társaság Budapesten jelenlévő tagjai a rendezvény végeztével az MCC-ben egy fogadás keretében folytattál tovább a beszélgetést a Magyar-Német Intézet munkatársaival.