2022. május 5-8. között az MCC Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködésért és a Polgári Magyarországért Alapítvány a magyar, német és osztrák politikai és tudományos élet több mint 30 neves személyiségét látta vendégül a III. Magyar-Német kétoldalú párbeszéd konferencián.

A formátumot a Konrad-Adenauer-Stiftung Cadenabbiában megrendezett szemináriumai, valamint a 2019-es székesfehérvári Magyar-Német Konferencia ihlette, ahol a résztvevők zárt körben vitathatták meg a kétoldalú együttműködés helyzetét és jövőjét.

A 2022-es konferencia helyszíne Tata volt. A május 5-i első informális megbeszélések után a hivatalos megnyitóra péntek reggeli került sor. A konferencia első panelje a "Magyar-német kapcsolatok sarokpontjai" címet viselte.

Ezt követte a "Konzervativizmus és kereszténydemokrácia a 21. században" című panelbeszélgetés. A résztvevők ezután a "Fordulat a német Európa- és külpolitikában – lehetőségek a további együttműködésre?" című tematikus blokk felé fordították figyelmüket, majd az "Energia- és klímapolitika – az együttműködés lehetőségei és kihívásai" című előadással zárták a vitafórumot. A szakmai programot német nyelvű idegenvezetés követte Tata történelmi városában.

A konferencia második napja panelbeszélgetéssel kezdődött, amelynek témája a Visegrádi 4 csoport, valamint Ausztria és Németország közötti együttműködés lehetőségei voltak. Ezt követően a vendégek megvitatták az ukrajnai háborúval összefüggő európai geopolitikai átrendeződés közös kihívásait. Délután pedig "Régi kormány, új lehetőségek" címmel zajlott panelbeszélgetés a magyar országgyűlési választások eredményei kapcsán. A konferencia szakmai része a magyar-német kapcsolatok megújítását célzó közös megbeszéléssel zárult.

A kétoldalú párbeszéd szellemében a konferencia résztvevői egyetértettek az alapvető kérdésekben, azonban hangsúlyt fektettek a véleménykülönbségekre is, amelyek a két ország közti kapcsolatokat terhelik. A konferencián elhangzott előadások és az azokat követő vitaszekciók fölöttébb konstruktívnak bizonyultak, ezért a szervezők szeretnék, ha ez a formátum a jövőben is a magyar-német eszmecsere egyik alapjául szolgálna.