A Magyar-Német Intézet szervezésében 2024. június 25-27. között szakmai tanulmányúton vehettek részt az MCC egyetemi programjának hallgatói Hamburgban. A tanulmányút célja Németország és Hamburg tartomány politikai és gazdasági rendszerének megismerése volt.

A tanulmányút egy rövid városnézéssel kezdődött, amelynek keretében a diákok Hamburg városának történetét és legfontosabb látványosságait tekinthették meg egy hajóról. Túránk a méltán híres hamburgi kikötőből indult, amely Európa második legforgalmasabb kikötője, egyben Németország legnagyobb kikötője is. A túra keretében megtekinthettük Hamburg szimbolikus épületét, az Elbphilharmonie-t is.

Az első nap szakmai programjának keretében a Hamburgi Szociológiai Kutatóintézet rendezvényén vehettünk részt vendégként, ahol Meron Mendel és Jan Philipp Reemtsma beszélgetett Wolfgang Knöbl moderálásával az „Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus? - Az anticionista tiltakozások múltja és jelene” témájában. A beszélgetés során szó esett az Izraelt érő kritikákról, valamint Izrael és a gyarmati telepes társadalmak közötti különbségtételről. Jan Philipp Reemtsma hangsúlyozta a történelmi és politikai kontextusok különbségeit, míg Meron Mendel kiemelte, hogy Izrael nem klasszikus gyarmati hatalom.

Másnap a csoport szakmai programja a Hamburgi Világgazdasági Intézetnél folytatódott, ahol az intézet vezetője, Dr. Dirk Süß tartott előadást a hallgatók számára az intézet működéséről, valamint Hamburg gazdasági szerepéről. Az előadás után a csoport számos kérdést tett fel a német gazdaság- és foglalkoztatáspolitikával kapcsolatban. A délelőtt további részében a Hamburgi Tengerészeti Múzeum tárlatán keresztül a hajózás történetével és gazdasági jelentőségével ismerkedgettek meg a hallgatók.

Délután az Edmund Siemers Alapítványnál tettünk látogatást. A Siemers Alapítvány több szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen az alapító Siemers családot rokoni szálak fűzik az erdélyi Wass-Czege családhoz. Többek között a nagy erdélyi író, Wass Albert első felesége is a Siemers család tagja volt, sőt, az író emigrációja után Hamburgban élt és dolgozott, így hagyatékát és archívumát is a Siemers Alapítvány gondozza. A család történetéről és az alapítvány működéséről Gergely Magdolna ügyvezető, valamint Edmund Siemers, az alapítvány elnöke osztotta meg gondolatait a diákokkal. Az izgalmas beszélgetés után a csoport a Hamburgi Egyetemre látogatott, ahol Markus Kotzur professzor, az európai és nemzetközi jog szakértője fogadott minket. Kotzur professzorral elsősorban a Hamburgi Egyetem kutatási profiljáról, Európai Bíróság Magyarországot érintő legújabb ítéletéről, valamint az Európai Unió bevándorlási és menekültpolitikájának jogi hátteréről folytathattak izgalmas beszélgetést a hallgatók. Este, egy közös vacsora keretében Friedrich-Ireghy Annamáriától, a helyi magyar egyesület vezetőjétől tudhattunk meg többet a hamburgi magyarok közösségéről és az őket érintő legfontosabb kérdésekről.

A csoport csütörtöki első állomása a Konrad-Adenauer-Stiftung volt, ahol Christine Leuchtenmüller irodavezető mutatta be az intézmény tevékenységét. Az alapítvány különféle rendezvényeket és workshopokat szervez, valamint politikai felnőttképzést nyújt. A találkozón szó esett Németország gazdasági nehézségeiről, a CDU hamburgi helyzetéről, valamint arról is, hogy milyen eredmények születtek a néhány héttel azelőtti európai parlamenti választásokon. Ezt követte egy találkozó a Hamburger Abendblattnál, ahol Lars Haider, az újság főszerkesztője fogadta a csoportot. Haider bemutatta a diákoknak az újság munkáját, és beszélt a nyomtatott sajtó piacának és az újságiparnak a jelenlegi kihívásairól és lehetőségeiről. A német szövetségi politika és a hamburgi regionális politika aktuális kérdései is szóba kerültek.

A tanulmányút utolsó állomása a German Institute for Global and Area Studies (GIGA) volt. Peter Peetz, a GIGA ügyvezető igazgatója röviden bemutatta a diákoknak a kutatóintézet tevékenységét. Ezt követte Daniel Geissel szakelőadása az "EU ellátási láncról szóló törvény" témájában. Előadásában Geissel kifejtette, hogy miért vezették be a törvényt, mik a kívánt célok és hatások, valamint melyek a megvalósítás jelenlegi kihívásai. Ezt követően a hallgatóknak lehetőségük volt kérdéseket feltenni a két kutatónak.

Összefoglalva elmondható tehát, hogy rengeteg szakmai szempontból fontos és hasznos információval gazdagodhattunk, de az intenzív szakmai program mellett azért maradt elég idő a város látványosságainak felfedezésére is. A csoport szakmai programját a Magyar-Német Intézet munkatársai, Bauer Bence, Csaplár Tristan és Dörstelmann-Fodor Kinga szervezték meg és bonyolították le a helyszínen.

A beszámolót írták: Csaplár Tristan, Dörstelmann-Fodor Kinga, Mucska Márk, Virág Ákos