2024. június 20-án az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány közös szervezésében az MCC Debreceni Képzési Központjában került megrendezésre a Habsburg Ottó 35. évvel ezelőtti debreceni beszéde alkalmából, amely megalapozta a Páneurópai Piknik ötletét, tartott nemzetközi konferencia. Az eseményre az egykori „Aranybika” szálloda történelmi helyiségeiben – az MCC Képzési Központjának jelenlegi épületében – került sor. A rendezvényen számos német és magyar díszvendég vett részt és szólalt fel, köztük Hans Kaiser, egykori türingiai szövetségi és európai ügyekért felelős tartományi miniszter és Christiana Markert, a budapesti német nagykövetség követ-tanácsosa és első beosztottja. Magyar részről részt vett a rendezvényen Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármestere, valamint a Páneurópai Piknik egykori debreceni szervezői Filep Mária, Turi Gábor és Szabó Lukács. Az ünnepségen közel százan vettek részt, köztük sok debreceni diák.

A konferencia kezdetén Bognár István, a Debreceni MCC Képzési Központ vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében kiemelte a 35 évvel ezelőtti debreceni események európai jelentőségét. Egyúttal hangsúlyozta, hogy június 20-a nemcsak a német megbékélés, hanem a belső-magyar megbékélés, Debrecen városának a Habsburg-házzal való megbékélésének a napja is. Papp László polgármester ezt követő ünnepi köszöntőjében kiemelte a város különleges történelmi szerepét a magyar nemzet visszatérő szabadságharcaiban.

A nyitó előadását Turi Gábor, Debrecen város korábbi alpolgármestere, a Páneurópai Piknik egyik főszervezője tartotta, amelyben a debreceni eseményeket megelőző történelmi fejleményekről, valamint személyes élményeiről és benyomásairól beszélt. Őt követte Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, volt nagykövet, aki Habsburg Ottó különleges szerepéről beszélt Európa sikeres újraegyesítésében. Hans Kaiser egykori türingiai miniszter „Hálásan visszatekintve” címmel tartott előadást, amelyben a magyar népnek a berlini fal leomlásában és a német újraegyesítésben elért eredményeit méltatta. Magyarország – emelte ki Kaiser, a német újraegyesítés kancellárját, Helmut Kohlt idézve – ütötte ki az első követ a berlini falból.

Az előadásokat egy panelbeszélgetés követte a három meghívott főszervező, Filep Mária, Turi Gábor és Szabó Lukács részvételével, amelyet Dobrowiecki Péter, a Magyar-Német Intézet kutatási vezetője moderált. A beszélgetés során a szervezők szemtanúkként első kézből számoltak be Habsburg Ottó beszédének körülményeiről, saját szerepükről az események alakulásában és a Páneurópai Piknik ezt követő folyamatában.

A záróbeszédet Christiana Markert, Németország budapesti nagykövetségének követ-tanácsosa és nagykövet-helyettese tartotta. Markert követ-tanácsos a Németországi Szövetségi Köztársaság nevében is elismerését és köszönetét fejezte ki Magyarországnak, és felidézte, hogy kezdő diplomataként ő maga is hogyan ismerte meg az eseményeket.  

A rendezvényt a meghívott díszvendégek vacsorája követte, amely a történelmi mintának megfelelően ugyanabban a teremben került megrendezésre, ahol Habsburg Ottó 35 évvel ezelőtt is ünnepi vacsorán vett részt a Páneurópai Piknik későbbi szervezőivel.