„35 évesen ő lett az osztrák politikatörténet legfiatalabb volt kancellárja. Korrupcióval és közvélemény-kutatások meghamisításával kapcsolatos nyomozások fenyegetik karrierjét. Sebastian Kurz még ma is sok vita forrása: támogatói és társai meg vannak győződve ártatlanságáról – ellenfelei az ellenkezőjéről. Kritikus pillantás Európa egyik legjobban polarizáló politikusának kulisszái mögé. Kritizáltak, elismertek, megvetettek, csodáltak”.

 

Ezekkel a szavakkal mutatkozik be a közönségnek a „KURZ - der Film” című új dokumentumfilm, amely 2023 őszén került az osztrák mozikba. A rendezők szakértőkkel készített interjúk alapján követik nyomon az osztrák történelem legfiatalabb szövetségi kancellárjának igencsak mozgalmas, 10 éves politikai pályafutását. A filmet 2023. november 8-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be először Magyarországon, ahol nemcsak a produkciós csapat, hanem maga Sebastian Kurz is jelen volt. A filmet eredeti német nyelven, magyar felirattal vetítették a mintegy 350 fős közönségnek. A rendezvényt a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szervezte a Pongo Film és az Opus R szíves támogatásával.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója köszöntőjében kiemelte a régi osztrák-magyar kapcsolódás jelentőségét és a Sebastian Kurz iránti nagy magyarországi érdeklődést, amit a zsúfolásig megtelt moziterem is jól mutatott. Ezt követően Michael Reisch, a film producere mondott köszöntőt. Ezt követte a 90 perces dokumentumfilm magyarországi premiervetítése.

Ezután kezdődött a panelbeszélgetés, amelyhez Sebastian Kurz volt osztrák szövetségi kancellár mellett Nagy Andor, volt bécsi magyar nagykövet és Szalai Zoltán is csatlakozott. A panelbeszélgetés moderátora Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója volt. Nagy Andor nagykövet hangsúlyozta a narratívák fontosságát a politikában, valamint az emberi dimenziót, amely a filmben véleménye szerint nagyon jól érvényesült. Kurz rámutatott arra, hogy a politika egyszerre volt nagyon „szép és fárasztó” feladat. „Nagy áldás volt, hogy 2017-ben meg tudtuk nyerni a választásokat. Ez nem szokványos a konzervatívok számára Ausztriában” – mondta Kurz. Sajnos az FPÖ-vel való eredményes kormányzást azonban túl korán megszakította az úgynevezett Ibiza-ügy. Az ezt követő kormánykoalíció a Zöldekkel viszont nem volt mindig könnyű. Ennek ellenére, tette hozzá Nagy, fiatal kancellárként Kurz nyílt kommunikációjának köszönhetően mindig is nagyon népszerű volt a diplomaták és a média körében is.

A beszélgetés ezután az ausztriai és európai politikai fejleményekre koncentrált. Kurz szerint a demokráciát veszélyezteti a közbeszéd beszűkülése, amely korlátozná annak határait, hogy mit lehet mondani és tenni, akár az igazságosság normáival szemben is. Figyelmeztetett arra a tendenciára is, hogy az igazságszolgáltatás eszközeivel egyre inkább visszaélnek politikai célok követése miatt, hogy ezáltal a politikusokat igazolási kényszer alá helyezzék. Emiatt a vita a különböző eszmékről és azoknak megvalósíthatóságáról állandó önigazolássá változik.

„A külső megjelenés valójában kevésbé volt lényeges, mint a tartalom” – mondta Kurz a sikeres választási kampányairól és a Néppárt fekete színről türkizkékre való váltásáról. Az ÖVP-t megnyitották a politikán kívüli élet és különböző szakterületek emberei előtt, és világosabb témákat és programpontokat fogalmaztak meg, ami sok kritikát, de annál nagyobb tetszést váltott ki a választóknál. A fiatal kancellár személyisége, innovatív stílusa és programja úgy tűnt, hogy Ausztria határain túlra is kihatott. Ausztria a magyar politika számára is példakép és referenciaérték volt, például a COVID-19 pandémia visszaszorításában is.

Ezzel szemben Kurz szerint Magyarország is jó partner volt, például a migráció kérdésében, amelynek határozott véleménye egyre inkább európai konszenzussá válik. „Az a politika, amely arra hívja az embereket, hogy Európába meneküljenek, nem kevesebb halálesethez, hanem végső soron több halálesethez vezet”. Ez az embercsempészek kezére játszik, és csak fokozza a szenvedést a Földközi-tengeren. Egyúttal a migráció sajnos antiszemitizmust is hozott magával, amit egyre több európai ország kénytelen felismerni. A közelmúltbeli izraeli konfliktus kapcsán Szalai és Nagy hangsúlyozták Magyarország szolidaritását a zsidósággal és Izraellel. Magyarország egyértelműen Izrael mellett áll, ami az ENSZ Közgyűlésben tanúsított stratégiai szavazási magatartásában is megmutatkozott, amikor is Magyarország Ausztriával, Csehországgal és tizenegy másik állammal együtt nemmel szavazott a gázai „azonnali tűzszünetről” szóló határozat kérdésében. Németország viszont taktikai okokból tartózkodott, és ezzel nem küldött egyértelmű jelzést Izrael felé – állapították meg egyöntetűen a panelisták. Egyúttal minden résztvevő egyértelműen elítélte a zsidók elleni terrortámadásokat, amivel kapcsolatban Kurz elmondta: „Egy dolognak egyértelműnek kell lennie: a terrorizmust soha nem lehet igazolni”.