Az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, valamint a Polgári Magyarországért Alapítvány 2023. szeptember 28. és október 1. között a magyar, német, osztrák politikai és tudományos élet több mint 40 neves személyiségét fogadta Sopronban, a VI. német-magyar hálózati találkozó alkalmából.

A formátumot 2019-ben a magyar-német kapcsolatok jelentős képviselői indították útjára. Az első, székesfehérvári találkozót (2019. október), Balatonfüred (2021. szeptember), Tata (2022. május), Szekszárd (2022. október) és Brüsszel (2023. április) követték. Az idei konferenciára Sopronban (Ödenburg) került sor. A csütörtöki érkezés és első informális megbeszélések után péntek reggel a hivatalos köszöntővel kezdődött a konferencia, amely a "Magyar-német kapcsolatok: Ön- és külkép" címmel zajlott.

Tekintettel Sopron városának történelmi jelentőségére a vasfüggöny lebontásában és az európai egyesülés történetében, a résztvevők először az Páneurópai Piknik emlékhelyét látogatták meg, ahol Nagy László, a piknik egyik szervezője és kortanú által kaptak betekintést az 1989 augusztusában történtekbe.

Ezt követően a városházán meglátogatták Sopron polgármesterét, Dr. Farkas Cipriánt, aki szívélyesen fogadta a résztvevőket városában, és beszámolt nekik városa gazdasági, politikai és kulturális fejlődéséről. A konferencia szakmai és tartalmi részének kezdetét a szervezők megnyitója és a hálózati találkozó koncepciójának bemutatása jelentette. Ezt követően a résztvevők az "ön- és külkép: gazdaság- és foglalkoztatáspolitika" című tematikus panelen bővíthették ismereteiket. A konferencia második napja kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amelynek témája az „ön- és külkép az európai és külpolitikában” volt. Ezt követően a résztvevők a szociál- és családpolitikát vitatták meg, délután pedig a védelem- és biztonságpolitikára került sor. A konferencia végül a bevándorlásról szóló tematikus blokkal zárult.

A kétoldalú párbeszéd szellemében a konferencia résztvevői számos alapvető kérdésben egyetértettek, de több nézeteltérés is akadt, amelyet konstruktív párbeszéd keretében sikerült megvitatni. A Magyarország, Németország és Ausztria közötti eltéréseket a közös párbeszéd segített feltárni, elemezni és kontextusba helyezni. Konstruktív javaslatok is megfogalmazódtak arra vonatkozóan, hogy mely témákban lehet tanulni a másik országtól. Számos impulzus és kritikus vita tette konstruktívvá a hatodik hálózati találkozót, ezért ezt a jól bevált formátumot a jövőben is rendszeresen folytatni kívánjuk a magyar-német bilaterális kapcsolatok jegyében.