Untitled-3.jpg

Prof. Dr. Werner J. Patzelt

Cikkek

2021. 12. 18. 13:08
Németországi választások, Véleménycikk

Wie lange hält die neue Bundesregierung?

Wie lange hält die neue Bundesregierung? – Meine derzeit bestmögliche Antwort: entweder zwei Jahre – oder zwei Wahlperioden.
2021. 12. 18. 13:03
Németországi választások, Véleménycikk

Meddig tart ki az új német szövetségi kormány?

A címben feltett kérdésre jelenleg a legjobb válaszom: vagy két évig, vagy két választási ciklusig. Miért lehet, hogy csak két évig? Mert a kormányprogram hemzseg az ellentmondásoktól, ami heves konfliktusokat eredményezhet!
2021. 09. 28. 14:30
Németországi választások

Beharangozott győzelem és csapás

A tegnapi német parlamenti választások eredménye világos: győzött a szociáldemokrata SPD és a koalíciós partnerének leginkább vágyott Zöldek, ezzel szemben vesztett a CDU és a CSU, a két uniópárt. A győzelem és a kudarc egyúttal semmiképpen sem tükörképe egymásnak. A szociáldemokraták és a zöldek ugyanis csak kis előnnyel győztek, miközben az uniópártok megalázóan veszítettek.
2021. 09. 28. 14:30
Németországi választások

Ein Sieg und ein Debakel mit Ansage

Das Ergebnis des gestrigen Wahlsonntags ist klar: Die SPD und die Grünen als ihr Wunschkoalitionspartner haben gewonnen, die Unionsparteien hingegen verloren. Zugleich sind Sieg und Niederlage keineswegs spiegelbildlich. SPD und Grüne haben nämlich bloß schwach gewonnen, die Unionsparteien hingegen demütigend verloren.
2021. 09. 07. 14:19
Németországi választások, Véleménycikk

Nagy mellényből lesz a zakó - mi várható a német szövetségi választásokon?

A keresztény uniópártok zuhanórepülése a német szövetségi parlamenti választásokat küzdelemben, valamint a kancellárjelöltjük kétségbeesettségbe hajló helyzete az a – már azt széppé imádkozók körében sem vitatható – nagyobb összefüggés, amelyhez a múlt hétvégén a „Hallo Meinung” rovatban megjelent alábbi, szándékosan hétköznapi nyelvezetben megfogalmazott elemzésem.
2021. 09. 07. 14:03
Németországi választások, Véleménycikk

Hochmut kommt vor dem Fall

Der Sinkflug der Unionsparteien im Bundestagswahlkampf und die eher verzweifelte Lage ihres Kanzlerkandidaten ist der – nun auch von Gesundbetern nicht mehr abstreitbare – größere Zusammenhang, in dem am letzten Wochenende auf „Hallo Meinung“ meine nachstehende, absichtlich in Alltagssprache gehaltene Analyse erschien.